Megépült a Kolozsvár melletti krematórium (VIDEÓ)

Két üzletember, akik korábban a kolozsvári Monostor lakónegyedben szerették volna felépíteni az emberi krematóriumot, most negyven kilométerre a várostól valósították meg a projektet.

Rácz Levente és Mircea Dunca a Várfalvához tartozó Bágyonon fektetett be, a megépített krematórium környezetbarát, és húsz hűtőszoba van benne. A szolgáltatást már hat elhunyt hozzátartozói vették igénybe.

"Megépítettük Európa legmodernebb krematóriumát, legalábbis szeretnénk ezt hinni, és mindezt román tőkéből" - fogalmazta az építmény átadásán Mircea Dunca vezérigazgató, aki 2011-ben Kolozsváron szeretett volna befektetni, de akkor a lakosság és a papság megakadályozta ezt.

http://www.youtube.com/watch?v=Hn3Icvw9i8A

A falut nem zavarja majd a krematórium, hiszen a hozzá levő legközelebbi ház is öt kilométerre fekszik. Az igazgató elmondása szerint minden Kolozs megyei községben próbálkoztak, de csak itt hajlandóságot a párbeszédre. A település vezetése meglátogatta a szegedi krematóriumot is, és benyomást szerezhetett arról, hogy miként is néz ki egy ilyen szolgáltatás. Az építést tavaly augusztusban kezdték meg, egymillió euróba került.

Kimaradt?