Marosvásárhely: a felsőfokú oktatás kétnyelvűségéről értekeztek

A romániai felsőfokú oktatásban gyakorolt kétnyelvűségről tanácskozott csütörtökön több egyetem képviselője, szakemberek és civil szervezetek jelenlétében Marosvásárhelyen. Az eseményt a Pro Europa Liga szervezte. A rendezvény egy hármas sorozat második része volt. Korábban, szeptember 10-én a közintézményekben használt kétnyelvűségről tartottak kerekasztal-beszélgetést.

A tanácskozás résztvevőit Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke köszöntötte, majd ismertette a rendezvény célját és kiindulópontját. Az elhangzottak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) történtekkel függtek össze, azzal a tiltakozás-sorozattal, amelyet a román diákszövetség szervezett több alkalommal is az egyetemen zajló magyar nyelvű oktatás ellen.tn

Salat Levente, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Politika, Közigazgatás és Kommunikációtudományi Kar dékánhelyettese részletesen ismertette azokat az egyetemek, amelyek világszerte regionális kisebbségi nyelveken működnek. Az előadó kitért a japán, az ausztráliai, amerikai gyakorlatra is, arról tájékoztatott, hogy adott egyetemeken milyen nyelven folyik a tanítás.

A tanácskozáson részt vett Lokodi Edit Emőke, a Maros megyei tanács alelnöke, valamint az önkormányzat részéről Csegzi Sándor polgármesteri tanácsadó.

A Marosvásárhelyen működő egyetemek közül jelen voltak a MOGYE, a Dimitrie Cantemir és a Petru Maior egyetemek képviselői.

A Pro Europa Liga által szervezett sorozat harmadik részén (október 25-én) a kétnyelvűség gyakorlata a közoktatásban, óvodától a líceumig lesz a téma.

Kimaradt?