Kelemen Hunor: már majdnem teljes az RMDSZ jelöltlistája

Az RMDSZ számra nagy lehetőség és nagy kihívás az Európai Néppárt október 17-18-án Bukarestben megrendezésre kerülő kongresszusa, amelyen a szövetség és a Demokrata-Liberális Párt (PDL) házigazdaként vesz részt – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján Kolozsváron.

A szövetségi elnök emlékeztetett arra, hogy a Demokrata-Liberális Párttal (PDL) közösen 8 konkurens országgal versengtek azért, hogy az Európai Parlament legnagyobb politikai alakulata kongresszusának házigazdái lehessenek. Elmondta: az RMDSZ külpolitikai tevékenysége érezhetően felerősödött az elmúlt másfél-két évben, hála Frunda György, Sógor Csaba, Winkler Gyula, Korodi Attila, Borbély László és a szövetség más politikusai lobbijának, és ez érezteti pozitív hatását abban, hogy az EPP és személyesen a néppárt elnöke, Wilfried Martens támogatja az RMDSZ-t.KH4

Történelmi jelentőségű kongresszus

Az októberi, bukaresti kongresszus egyébként történelmi jelentőségű, ugyanis közel 20 év után először módosítja alapprogramját a Néppárt, hitet téve a kereszténydemokrácia értékei mellett, ugyanakkor elképzeléseket fogalmazva meg a demográfiai gondok és a gazdasági válság leküzdésére is – mondta Kelemen Hunor.KH6

Az RMDSZ több javaslatot fogalmazott meg, amit az új alapprogramnak tartalmaznia kell, ezek már elfogadottaknak tekinthetők, mondta a szövetségi elnök, aki legfontosabbként az őshonos nemzeti kisebbségek védelmének jogi keretbe történő foglaltatását emelte ki. De tettek javaslatokat a kis- és középvállalatok és a hagyományhű mezőgazdálkodás támogatására is.

Az RMDSZ egyébként 10 szavazati joggal rendelkező küldöttel és több mint 40 meghívottal vesz részt az EPP-kongresszuson, ahol igyekszik minél több testvérpárt vezetőivel találkozni, Angela Erkel német kancellárral is szeretnének megbeszélést folytatni.

Kelemen Hunor leszögezte: még nincs tudomása arról, hogy Vasile Blaga PDL-elnök jelölteti-e magát az EPP alelnöki tisztségére, de ha megteszi, az RMDSZ küldöttei támogatni fogják. Orbán Viktor jelöléséről azt mondta: tudomása szerint a magyar miniszterelnök nem szándékozik jelöltetni magát.

Végleges jelöltlista október 20-án

Kelemen Hunor a közelgő, december 9-ei parlamenti választásokkal kapcsolatban közölte: a 452 egyéni választókerületből 407-ben véglegesítette a Szövetségi Állandó Tanács a jelöltek listáját, de október 20-áig a Kárpátokon kívüli megyék még hiányzó jelöltlistáival is elkészülnek.

Arra az újságírói kérdésre, nem tart-e az RMDSZ a konkurens romániai magyar pártoktól, Kelemen Hunor azt válaszolta: „valóban új ez a helyzet nekünk, de bízunk benne, hogy szavazóinkat ezúttal is sikerül megszólítanunk és erős képviseletet sikerül biztosítanunk a parlamentben az erdélyi magyarság számára."

Kimaradt?