Hongkongban rekordáron kelt el egy bíborrózsaszín gyémánt

Rekordáron, 17,77 millió dollárért kelt el egy bíborrózsaszín 8,41 karátos tökéletes tisztaságú gyémánt a Sotheby's aukciósház hongkongi drágakő- és jádekőárverésén kedd este.

A fancy vivid pink (élénk fantázia rózsaszín) és internally flawless (belül tökéletes) kategóriájú kicsiny, körte alakú gyémánt értékét 12-14 millió dollárra becsülték a szakértők. A drágakőért élénk licitálás folyt - olvasható az aukciósház közleményében. Ebben a kategóriában a korábbi rekordot egy ötkarátos gyémánt eladási ára állította fel, amely 10,7 millió dollárért kelt el 2009-ben Hongkongban. 

A fancy vivid pink, internally flawless kategória a legintenzívebb színű és tökéletesen tisztaságú gyémántot takarja. A rózsaszín gyémántnak öt színárnyalata van.

A valaha árverésre bocsátott legértékesebb gyémánt, egy színét, tisztaságát és súlyát tekintve egyaránt páratlan rózsaszín drágakő, a Pink Star 83 millió dolláros áron kelt el a Sotheby's aukciósház genfi árverésén 2013 novemberében.

A keddi hongkongi árverésen egy zafírkő is rekordáron - karátonként 236 ezer dollárért cserélt gazdát. A 17,16 karátos kasmír zafír gyémántgyűrű 4,06 millió dollárért kelt el. A Sotheby's hongkongi drágakőárverésének az összbevétele 75 millió dollárra rúg.

Kimaradt?