Önvezető kamionnal rukkolt elő a Mercedes (VIDEÓ)

A Future Truck 2025 névre hallgató modell a sofőr nélküli személyautóktól (pl. a Google modelljétől) eltérően nem képes városon belül elnavigálni magát, de nem is erre találták ki. A Verge beszámolója szerint a Mercedes fejlesztőinek célja igazodik a kamionok tipikus használati szokásaihoz: a jármű országutakon, autópályákon képes magát vezetni – tehát éppen ott, ahol a sofőrök leginkább hajlamosak elaludni, veszélyeztetve ezzel a forgalom többi résztvevőjét - írja a a hvg.hu.

A Mercedes jövőkamionja kamerákat, radarokat és más érzékelőket is használ az út(viszonyok) és a környezeti forgalom észleléséhez. Ezeknek, valamint a mögöttük dolgozó szoftvernek és a navigációnak köszönhetően a sofőrnek csak az országútig kell elvezetnie kamionját, és már hátra is dőlhet a képeken látható igencsak luxus környezetben.

http://www.youtube.com/watch?v=7bFc0rBoFY8

Amikor a kamion önvezető módban van, az elején látható fehérről kékre váltó LED-fal jelzi ezt a többi közlekedőnek, illetve ez a rendőröknek is segítség annak megértésében, hogy a sofőr miért nem reagál, amikor ellenőrzés miatt meg szeretnék állítani.

Ahogy a Future Truck 2025 névből sejthető, a Mercedes nagyjából tíz év múlva tervezi a kamion kereskedelmi forgalomban történő megjelenését.

Kimaradt?