Október 6-ra emlékezett az EMNT Marosvásárhelyen

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete október 6-án kulturális műsorral, rövid történelmi visszatekintővel emlékezett az aradi 13 vértanúra.

Benedek Zsolt történelem tanár, a marosvásárhelyi Református Kollégium igazgatója idézte fel az október 6-i eseményeket, illetve annak következményeit. Lukács Bence Ákos konzul, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának munkatársa beszélt a megemlékezés jelentőségéről, majd Lénárd Laura, a 2. Széllyes Sándor Népdalvetélkedő kitüntetettje népdalokat énekelt és fellépett a Gecse utcaki református kistemplom Evangélikus vegyes kara Szatmári Ildikó vezényletével.

Végül Sebestyén Péter plébános beszélt a nemzeti gyásznapról, arról, hogy a császári jövendelés, miszerint az aradi 13 vértanú mindig vádlóan fogja emlékeztetni a magyarokat, nem vált be, hiszen az adott erőt és hitet a magyar nemzetnek a továbbélésre, a fennmaradásra. Nem az értelmetlen csatába mentek a túlerővel szemben, hiszen azért is tették le a fegyvert, de hittel haltak meg nemzetükért – hangsúlyozta a római katolikus lelkész.

Kirsch Attila szervező, az EMNT Maros megyei szervezetének alelnöke a maszol. Ro-nak elmondta, kimondottan a tisztelgésre összpontosítottak a rövid megemlékezésen, amelynek a Deus Providebit Tanulmányi Ház zsófolásig megtelt nagyterme adott helyet. A szervezők nevében Kirsch Attila és Cseh Gábor, az EMNT megyei elnöke az ünnepi rendezvény fellépőinek egy-egy emléklapot is átadott a rendezvény legvégén.

Kimaradt?