Várhatóan Mezei János váltja Szász Jenőt az MPP élén

Újabb elnöki mandátumának lebegtetése ellenére Szász Jenő nem pályázza meg a hétvégi kongresszuson a Magyar Polgári Párt vezetői tisztségét. Utódja várhatóan Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere lesz – tudta meg MPP-s forrásokból a maszol.ro.

A polgári párt megyei szervezeteinek vezetői már bizonyosak abban, hogy váltás lesz a párt élén. „Szász Jenő nem vállal újabb mandátumot. Új elnöke lesz az MPP-nek" – szögezte le lapunknak Kulcsár Terza József, a háromszéki szervezet elnöke.

A politikus tájékoztatása szerint a háromszékieknek nem lesz elnökjelöltjük, csak az alelnöki tisztségekre javasolnak két személyt: Fekete Károlyt és Fülöp Csabát. Mint mondta, elnökjelöltet azért nem állítanak, mert a tisztségre legesélyesebbnek tartott Mezei Jánost támogatják a kongresszuson. „Mezei János jelenleg a legsikeresebb politikusa a pártnak, már második polgármesteri mandátumát tölti" – magyarázta.mezei janos

Az egyesülés egyelőre kizárt

Kulcsár elmondta: a háromszéki szervezet „mindenképpen azt szeretné", hogy a hétvégi kongresszuson döntés szülessen az MPP decemberi választási szerepléséről. Kérdésünkre kizárta ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy a kongresszus a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt egyesüléséről döntsön.

Korábban az EMNP elnöke vetette fel a két alakulat majdani fúziójának lehetőségét. Toró T. Tibor a két párt együttműködése akadályának nevezte Szász Jenőt. A Krónika napilapnak úgy fogalmazott: „(Szász Jenő távozásával) az MPP új esélyt kap önmaga újragondolására, ennek nyomán pedig a decemberi romániai parlamenti választásokon sikerül közös jelölteket támogatnunk".

Kulcsár Terza József szerint az MPP kongresszusa után derül majd ki, valóban össze tud-e fogni a két – önmagát jobboldalinak definiáló – magyar párt a decemberi választásokon. „Ha az együttműködés sikeres lesz, akkor leülhetünk tárgyalni a hosszabb távú perspektívákról. Négy évünk lesz a követekező választásokig" – magyarázta.

Mezei Jánost lapunk egyelőre nem tudta elérni.

Cikkünk frissül.

Kimaradt?