Marosvásárhely: hétvégén felszentelik a Szent Család templomot

„A remeteszegiek lassan kilenc hete tartó imával készülnek a szombaton, október 13-án 11 órától kezdődő templomszentelésre, amelyet megpróbálnak nemcsak a közösség, hanem az egész város ünnepévé tenni" – hangsúlyozta szerdai sajtótájékoztatóján Szénégető István a remeteszegi római katolikus közösség papja. Az építkezés öt évéről Szénégető elmondta: sokféle nehézséggel találkoztak.

„Egyszer az anyagi források apadtak el, máskor emberileg fáradtunk bele, de volt olyan időszak is, amikor konkrétan az építkezéshez kapcsolódó problémával kellett szembenéznünk" – magyarázta a plébános. Hozzátette: a felszenteléssel a folyamat még nem fejeződött be, a templom bebútorozása, felszerelése új feladatok elé állítja a közösséget.templomszenteles

Színes vendégsereget várnak

A szombaton 11 órától kezdődő szentelési liturgiát Tamás József püspök celebrálja. A kántori szolgálatot Bakos László és Orbán Kálmán kántorok vezetik, közreműködik a Cantuale énekegyüttes. A marosvásárhelyiekkel együtt ünnepelnek a dél-tiroli Lüsen, a Bécs közelében levő Kirchschlag és az Új-szegedi testvérplébánia küldöttségei. Másnap, október 14-én reggel 9 órakor a testvérplébániák papjaival és híveivel, illetve a Mustármag Megújulás Szolgálat énekegyüttesének közreműködésével hálaadó szentmisét mutatnak be német és magyar nyelven.

A liturgia óriáskivetítőn is követhető lesz

A Szent Család templom szentelési liturgiája az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) jóvoltából kivetítőn is követhető lesz a helyszínen. Akik nem jutnak el az eseményre, vasárnap délelőtt 11 órától a televízióadó közvetítésében nézhetik meg a templomszentelést. Az Erdély TV október 17-ei Hitélet műsorában ( szerdán, 19.00-tól) megszólalnak azok is, akik végig részt vettek a Szent Család templom felépítésében.

A templom építési munkálatait Románia és Magyarország kormánya, több minisztérium, Marosvásárhely keresztény felekezetei, a helyi és megyei tanács, belföldi és külföldi civil és egyházi szervezetek, valamint a testvérplébániák közösségei támogatták.

Kimaradt?