Október 6-ra emlékeztek a Székely vértanúk oszlopánál

A helyi és a megyei RMDSZ szervezet közös megemlékezést tartott október 6-án Marosvásárhelyen az egykori Postaréten, a Székely vértanúk emlékművénél.

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk a szabadságra, vigyázzunk az autonómiára – hangsúlyozta ünnepi beszédében Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, aki a arra is felhívta a figyelmet, hogy napjainkban a szabadság szinonimája az autónómia.

Az egykori Postaréten, a székely vértanúk kivégzésének helyszínén tartott megemlékezés a Himnusszal kezdődött, majd Tamási Zsolt történész ismertette röviden a múltat, az október 6-i eseményeket. Az emlékmű előtt felállított színpadon a Napsugár együttes és Lénárd Laura ünnepi műsorát Peti András alpolgármester szónoklata követte, aki szerint a székely zászló és az autonómia ügye kitartó munka eredményeként valósulhat meg.

Lukács Bence Ákos konzul, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviselője ünnepi beszédében azt emelelte ki, hogy a vértanúkm halála hitet adott a magyar nemzet számára az elkövetkezendő évtizedekben. Az Aradi 13 vértanú közül négy magyar és kilenc nem magyar volt, akik közül 5 nem is tudott magyarul, mégis magáénak érezte a magyar szabadság ügyét, annyira, hogy életét is kész volt feláldozni azért – emelte ki beszédében a konzul.

Az ünnepi rendezvényen Kecskés Csaba unitárius esperes hirdetett igét, Bartha László Zsolt színművész Aranyosi Ervin: Az aradi vértanúk emlékére, Szőcs Kálmán: Én úgy tudom című versét mondta el, Szabó Előd énekelt, majd a Székely Himnusszal és koszorúzással ért véget a megemlékezés.

Kimaradt?