Román ellentüntetők jelentek meg az aradi magyar megemlékezésen

Korábbi ígéreteik ellenére ismét tüntetést szervezett az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nevű szélsőséges román szervezet aradi vértanúk emléknapján tartott megemlékezésen Aradon, a vértanúk emlékére állított Szabadság-szoborral szemben.

A Megbékélés Parkjában román fiatalok egy csoportja jelent meg, akik egy hatalmas román zászlót feszítettek ki és a Noua Dreaptă jelvényeit lobogtatták.

A párt Arad megyei szervezetének elnöke, Angel Popescu egy korábbi sajtótájékoztatón közölte, hogy tagjaik idén is felvonulnak október 6-án, ám akkor azt ígérte, hogy demonstrációjuk színhelye nem a Megbékélés Parkja, hanem az Avram Iancu tér lesz.

A néhány tucat román tüntető az adevarul.ro tudósítása szerint végül valóban az Avram Iancu téren zárta felvonulását, de "útba ejtették" a Szabadság-szobrot is. Menetelésük közben azt skandálták: "Székelyföld nem létezik!", "Hargita és Kovászna megye román föld!", "A román nyelv az egyetlen úr!". A sajtónak nyilatkozó Angel Popescu szégyenletesnek nevezte, hogy a magyarok a "románok 13 gyilkosára" emlékeznek meg a városban.

 

Kimaradt?