Ártalmas lehet otthon olvasni a munkahelyi e-maileket

A Chronobiology International szaklapban közzétett, 57 ezer embert vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a válaszadók több mint fele dolgozik a normális munkaidőn kívül is. Ezt a trendet pedig nagyrészt az generálja, hogy okostelefonon vagy táblagépen egyre könnyebben elérhetők a munkahelyi dokumentumok – írja a vital.hu.

A kutatók arról számoltak be, hogy az esténként és hétvégén is dolgozó résztvevők nagyobb valószínűséggel panaszkodtak álmatlanságról, fejfájásról, kimerültségről, szorongásról és gyomorpanaszokról. A munkaidőn túl vállalat munka ráadásul izompanaszokkal és szív-érrendszeri problémákkal is összefüggött.

A német szakértők ezért szigorúbb szabályokat sürgetnek annak érdekében, hogy megakadályozzuk a munka beszivárgását az emberek szabadidejébe. A kutatók azt állítják, hogy a technikai újításoknak köszönhetően olyan állandó „online” kultúra alakult ki, amely egyre inkább arra ösztönzi az embereket, hogy folyamatosan elérhetőek legyenek a munkájukban. Pedig a munkavégzéstől teljes mértékben mentes szabadidő a kutatók szerint rendkívül lényeges a szervezet regenerálódása szempontjából.

Az oldenburgi Munkaügyi, Ipari és Szervezeti Pszichológiai Kutatási Szövetség munkatársai eredményeiket két, európai alkalmazottak részvételével készült széleskörű felmérésre alapozták. A kutatás vezetője, Dr. Anna Arlinghaus elmondta, az eredményekből az is kiderül, hogy a munkaszerződésben lefektetett munkaidőn kívül már kis mennyiségű kiegészítő munkavégzés is egészségügyi panaszokhoz vezethet.

Kimaradt?