Engedélyezhetik a horgászást a Gyilkos-tón

November elsejétől egy éven át újra lehet horgászni a Gyilkos-tón, de csak akkor, ha a halállományért felelős országos ügynökség (ANPA) kivonja a tavat a hegyi patakok kategóriájából. A horgászat lehetőségének érdekében a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatósága kért engedélyt a tudományos tanácstól, akik október másodikán zöld utat adtak bizonyos halfajták horgászására.

Legalább tíz éve annak, hogy tilos a horgászat a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park területén lévő Gyilkós-tón, a védett terület besorolása miatt. Azonban különféle emberi beavatkozások hatására az utóbbi években elszaporodtak az úgynevezett jövevény halfajok, így a nemzeti park vezetősége szükségesnek látta újra engedélyeztetni a horgászatot a tavon.

Erre azért van szükség, hogy a természetidegen halaktól megvédjék az őshonos fajokat. „Csak bizonyos halfajokra kérünk kifogási engedélyt, mint például a csukára, keszegfélékre, kárászra, sügérre. Viszont az őshonos fajokat: a pisztrángot és a fürgecselét vissza kell engedniük a sporthorgászoknak a tóba. Ez utóbbiakat tehát ilyen „catch and release” módszerrel lehet horgászni”, közölte Hegyi Barna, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója.

 A Nemzeti Park kezelésbe kapta a tavat a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóságtól. Egyelőre kísérleti időszak lenne ez sporthorgászat számára, a Gyilkos-tón, a nemzeti park vezetősége kezdetben egy évre kért felhatalmazást a tudományos tanácstól, hogy elkezdődhessen a horgászat.

„Ha egy évig úgy látjuk, hogy civilizált módon megy végbe a horgászat, az emberek betartják a szabályokat, nem lesz szemét és nem lesznek más fajtájú nehézségek, akkor meg fogjuk hosszabbítani a tevékenységet”- hangsúlyozta a nemzeti park vezetője. A tudományos tanács október másodikai gyűlésén rábólintott a kezdeményezésre, azonban továbbra is kell várni egy engedélyre, melyet az ANPA-nak kell kibocsátania, és amely kimondja, hogy a Gyilkos-tavat kiveszik a hegyi folyók kategóriájából.

Egyelőre még a szabályzat sem készült el, ám amint a hiányzó papírokat beszerzik, elkezdődhet a horgászat a Gyilkos-tavon. Horgászni bárkinek szabad majd, az Országos Erdészet által meghatározott horgászati jegyárak lesznek megszabva, melynek értéke 19-20 lej körül lesz.

Ezeket majd a nemzeti park munkatársainál, illetve a gyergyószentmiklósi horgászüzletekben lehet beszerezni. A tervek szerint, ha a horgászat beindul, a nemzeti park munkatársai és a hegyi csendőrség folyamatosan járőröznek majd a tó környékén, a kihágásokat pedig büntetni fogják: a nemzeti park által kiróható bírság 3000 lejtől kezdődik. 

Kimaradt?