Tamás Gyula nevét vette fel a mérai iskola

Az RMDSZ államelnök-jelöltje pénteken a katotaszegi Méra iskolájának névadó ünnepségén vett részt.

„Amikor iskoláról beszélünk, akkor a jövőnkről beszélünk. És azok, akik iskolát építenek, akik iskoláknak adnak nevet, azok elhatároztak egy dolgot: itthon, a szülőföldünkön tervezik az életüket, a jövőt, itthon maradnak” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta ünnepi beszédét pénteken Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnök-jelöltje a kalotaszegi Méra iskolájának névadó ünnepségén.

A Bács községhez tartozó faluban nemrég kapott önálló jogi státuszt az iskola, így a helyi közösség gondnokságába került intézmény a falu egyik büszkeségének, Tamás Gyula tanító – iskolaigazgatónak a nevét vette fel.

„Én egy olyan országot akarok, amelyben az oktatás fontosabb a profitnál. Mert az erdélyi magyar közösség számára a legjobb befektetés gyermekeink oktatása, nevelése. Az a tudás, amit az elemi iskolában szerzünk, nevelésünk alapja, hozzátartozik nyelvi, kulturális és vallási identitásunkhoz, és egy életre meghatározza azt. A mai névadás értékválasztás is: Méra közössége azt választotta, hogy Tamás Gyula, a falu egykori tanítójának, közösségszervezőjének az értékrendjét képviseli és viszi tovább. És ez a döntés bennünket kötelez” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. 

Hozzátette, az összefogásnak az eredménye az, hogy ma Mérában önálló, magyar nyelvű iskola fogadja a közel 120 helybéli gyereket: a falu közössége az RMDSZ önkormányzati képviselőinek segítségével közösen érte el ezt.

A névadó ünnepségen jelen volt Máté András Levente kalotaszegi parlamenti képviselő, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, valamint Deák Ferenc, Bács község alpolgármestere. 

Kimaradt?