Világbank: Romániának többet kell fektetnie az oktatásba

Romániának be kell fektetnie az oktatásba, tekintettel arra, hogy - bár vannak kitűnő eredmények is - a lakosság 15 - 20 százaléka nem rendelkezik alapfokú tanulmányokkal, vagyis nem végezte el az általános iskolát - nyilatkozta Bukarestben a Világbank romániai igazgatója, Elisabetta Capannelli.

A Marosvásárhelyi Rádió pénteki beszámolója szerint Capanelli elmondta, bár egyes területeken remekel az ország - például az idegennyelv terén, a befektetők örömére - van, ahol gyengén teljesítenek, így például matematikából, a PISA-tesztek szerint.

Ugyanakkor bemutattak egy százas jegyzéket, amelyen három román és nyolc magyar nemzetiségű személy szerepel, amelyet a közép-európai régió világszínvonalú feltalálóiról állított össze a Res Publica a többi között a Google-lel, a Visegrádi Alappal és a Financial Times napilappal együttműködve.

A Google MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ezzel a teljesítménnyel Magyarország a New Europe 100 elnevezésű régiós lista negyedik helyén áll, a legtöbb innovátort Lengyelország adta, a százas listán 28-an lengyelek. Romániából Ionuţ Alexandru Budişteanu feltaláló, Paul-Andre Bran, a Biblionet program menedzsere és Cristian Botan, a jobs.gov.ro portál létrehozója szerepel a listán.

Kimaradt?