Kemény-örökös: csalódtam abban, amit a kastélyban kaptam

November 1-ig haladékot adott a Kemény család a Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központnak a marosvécsi várkastély végleges kiürítésére. A kastély állapotáról Vécsi Nagy Zoltán a maszol.ro-nak elmondta, szakembereket kértek fel, tekintsék meg és mondjanak szakmai véleményt arról.

A következő lépés a kastéllyal kapcsolatosan az lesz, tudtuk meg az örökösök, tulajdonosok egyikétől, hogy egy nyílt napot szerveznek, hogy akit érdekel, milyen belülről a Marosvécsi Kemény Várkastély, az elmehessen és megtekinthesse, mit is kapott vissza a család. Addig is a Maros Megyei Múzeum munkatársai műemlékvédelmi szempontból nézik meg, milyen állapotban van, de ahogy Vécsi Nagy Zoltán fogalmazott, csalódott abban, amit ott kapott.

„Nagyon sok javítanivaló van”

„Tudjuk, hogy nincs rossz állapotban a többihez képest, de azért az ember, ha kezdi a részleteket nézni, akkor nagyon sok javítani való van, nagyon sok olyasmi van, amit nem lehet úgy hagyni” – mondta báró Kemény János unokája. Arra a kérdésünkre, hogy esetleg történtek-e belső átalakítások, nem válaszolt. Mint mondta, nem ért hozzá, nem szakember, ezt csak a szakavatották tudják megmondani.

„Vannak szép burkolatok, faburkolatok, mennyezet, kazettás mennyezet, de az csak egy töredéke, és vannak kőajtók, kőkeretes ajtók, amelyekről a címerek le vannak verve, de a címer helye ott van” – számolt be az eddig látottakról. Vécsi Nagy Zoltán egyelőre a szakvéleményre kíváncsi, azt szeretné hallani, mit mond az, aki több ilyent látott, aki ezzel foglalkozik, ezt kutatja.

„Mi nem éltünk a kastélyban soha, alig voltunk bent eddig is, és csak részeket láttunk. Most úgy kerültünk bele, mint aki nem ismeri a kastélyt, csak a legendáját, a történetét. Sok helyiséget nem jártunk be még eddig. Még mindig vannak olyan szobák, amelyeken lakat van valami miatt” – fogalmazott az örökös.

„Kulturális hasznosítás”

A sajtóban megjelentekről, miszerint kulturális központot szeretne létesíteni a család a várkastélyban, Vécsi Nagy Zoltán azt mondta: ez úgy hangzik, mintha egy intézményt akarnának létrehozni, de ez nem feltétlenül takarja a valóságot. Ami viszont biztos, hogy kulturális programokat szeretnének. „A kulturális hasznosítás az igen, de a központ az nem jó kifejezés” – hangsúlyozta.

Azt is elmondta érdeklődésünkre a Kemény-unoka, hogy a várat nem szeretnék lakóépületként használni. Van egy, a vár mellett álló őrbástya, ahol az egyik dédunoka tartózkodik, lent a faluban is lakik egy unokatestvérük, Nagy Kemény Géza, Zoltán testvére pedig a közeli Galonyán él. „Ám a kastélyt nem szeretnénk lakóépületként hasznosítani, egyelőre nem ez a cél. Mindenféle jöhet később, de egyelőre még ki sincs üresítve, és utána meg kell néznünk az állapotát, tehát kicsit túl korai erről beszélni” – jelentette ki Vécsi Nagy Zoltán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?