Még okosabbak lehetnek a jövő telefonjai

A leginkább mobilos chipjeiről ismert Qualcomm úgy gondolja, hogy az okosból intelligenssé is válhatnak készülékeink, ami valószínűleg egy újabb korszakot hozhatna el a mobiltechnológiában – írja a bitport.hu.

Az elképzelés szerint a jövő mobiljai képesek lesznek értelmezni, hogy a kamera miről készít fotót, de az arcok felismerése, azonosítása sem okozhat különösebb problémát. A Qualcomm kutatói azon dolgoznak jelenleg is, hogy miként lehet a mobilokat mesterséges intelligenciával felruházni, azaz hogyan válhat a deep learning (mély tanulás), vagyis az algoritmusok alapján történő keresés a jövő mobiljainak alapfelszereltségévé.

Az eddigi eredményekről Charles Bergan, a Qualcomm szoftver kutatója számolt be az MIT Technology Review EmTech konferenciáján, ahol működő alkalmazással mutatta be az elképzelésben rejlő lehetőségeket. Ez egy arcfelismerő alkalmazás volt, ami annak ellenére be tudta azonosítani az előadót, hogy a szoftver az arc részleteit csak egy rövid, homályos, rossz minőségű felvételen ismerhette meg.

Kimaradt?