Így töltheted le ingyen a Windows 10-et

Elérhetővé tette a kedden bemutatott Windows 10 operációs rendszer előzetes verzióját a Microsoft. A letöltés ezúttal kicsit bonyolultabb a szokásosnál.

A szokásos egyszerű letöltés helyett ezúttal csavart egy kicsit a dolgokon a Microsoft, a Windows 10 letöltéséhez előbb regisztrálni kell. De még mielőtt bármit csinálna, tartsa észben, hogy a Windows 10 jelenleg elérhető formája technikai előzetes, tehát rengeteg félkész dolog van benne, éppen ezért a telepítés csak olyanoknak ajánlott, akik az átlagfelhasználóknál egy kicsit jobban értenek a számítügépükhöz.

Javasoljuk, hogy ha több számítógépe van otthon, akkor ne az elsődleges gépen próbálja ki a programot. Ha csak egy gépe van, akkor pedig a telepítés előtt mindenképpen készítsen biztonsági másolatot a rendszerről és fájljairól. Hogy a Windows 10 mit tart meg a számítógépen, az a gépén jelenleg futó Windows-verziótól függ – ezt mutatja az alábbi táblázat. Fontos: ha a számítógépén Windows 7/8/8.1 van és a rendszer nyelve nem angol, akkor frissítés esetén csak a személyes fájljait őrizheti meg, az alkalmazásokat és Windows-beállításokat nem.

A Windows 10 próbaverziójának telepítéséhez legalább 1 GHz-es processzor, legalább 1-2 GB RAM, 16 gigányi szabad hely, valamint Microsoft-fiók és nethozzáférés kell. A Windows 10 előzetesét csak olyan számítógépekre lehet telepíteni, amelyeken jelenleg Windows Vista, Windows 7 vagy Windows 8/8.1 van. Ha minden stimmel, akkor már bele is kezdhet. 

  • Kattintson ide, majd a megnyíló új lapon a “Join now” gombra.
  • Adja meg Microsoft ID-jéhez tartozó felhasználónevet és jelszót. Ez származhat például korábbi MSN-es vagy OneDrive-os regisztrációból is. Ha nincs még Microsoft ID-je, ingyen regisztrálhat.
  • Fogadja el a Windows Insider Program felhasználási feltételeit. (Oldal végén, jobb alul, “I Accept” felirat.)
  • Az üdvözlő oldalon kattintson az “install Technical Preview” linkre. Innentől kezdve pedig már értelemszerűen kell továbbkattintgatni. Az új oprendszer nagyjából 30 perc alatt települ.
  • A Microsoft szerint a Windows 10 próbaverziója minden olyan eszközzel és programmal működik, amely használható a nyolcas Windows-rendszerel, de az előfordulhat, hogy némelyiket eszköz meghajtóprogramját a 10-es rendszer alatt újra kell telepíteni.

A Windows 10 Technical Preview 2015. április 15-én lejár. Nem kell beírni a naptárba, a lejárat előtt két héttel a rendszer minden nap figyelmeztetni fogja arra, hogy ideje egy újabb verzióra frissíteni. Ez egyúttal azt is valószínűsíti, hogy bár a végleges Windows 10 csak egy év múlva érkezik, 2015 tavaszán lesz még egy, a jelenleginél fejlettebb előzetes kiadás.

Kimaradt?