Felmérés: a román a legmegbízhatatlanabb nemzet a világon

Az európaiak a világ nemzetei közül a románokban bíznak a legkevésbé – derül ki a Reader's Digest felméréséből.

A Reader's Digest tíz európai országban készített felmérése szerint a világ legmegbízhatatlanabb nemzete a román. A kérdezettek még az irániakban és az oroszokban is jobban bíznak, mint a románokban – idézte a közvélemény-kutatás eredményeit a HotNews.

A felmérés szerint az európaiak a svájciakat és a svédeket tartják a legmegbízhatóbbaknak. Az országokra lebontott adatokból kiderül az is, hogy románokban az osztrákok, a szlovénok és a svájciak bíznak a legkevésbé.

A kérdezetteknek arra a kérdésre is válaszolniuk kellett, hogy mennyire bíznak a saját nemzettársaikban. A legönkritikusabbaknak a franciák bizonyultak, akiknek mindössze 27 százaléka bízik a franciákban. Önkritikusak a románok is: kevesebb mint a felük bízik a románokban. A románok szemében egyébként a legbízhatóbbak a németek és a svájciak.

A felmérés tavaly ősszel készült 784 ezer személy internetes megkérdezésével Ausztriában, Svájcban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Oroszországban, Szlovéniában. A kérdezetteknek 24 nemzet megbízhatóságáról kellett nyilatkozniuk, a magyar nem szerepelt közöttük.

Kimaradt?