A tanügyminiszter szerint túl kevés a félmillió egyetemista

Az egyetemi hallgatók alacsony számára panaszkodott szerdán Remus Pricopie oktatási miniszter, aki szerint Románia nem tudja teljesíteni 2020-ig azt az európai uniós célt, hogy a 30 és 34 év közöttiek legalább 40 százaléka rendelkezzen egyetemi végzettséggel.

A felsőoktatási tanévnyitó alkalmából mondott beszédében a tárcavezető kijelentette: Romániában túl kevés a hallgató. Jelenleg az egyetemeken mintegy félmillió hallgató tanul. A miniszter kiemelte, hogy az idén a legalacsonyabb a munkanélküliség, és az egyetemet végzett diákok alkalmazási rátája a legmagasabb. Ugyanakkor a 30-34 évesek körében 40 százalékos arányt kellene elérni a felsőfokú tanulmányokkal rendelkezőknek. Ettől Románia jelentősen elmarad, hiszen ez az arány 20 százalék.

Ilyen körülmények között a miniszter szerint Románia azt a célt tűzte ki, hogy az említett korosztályúak körében az egyetemi tanulmányokkal rendelkezők aránya érje el a 26 százalékot 2020-ig. A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a felsőoktatás folyamatos átalakulásban van, az elmúlt két évben az egyetemek kérésére háromszáz szakot szüntettek meg, mert nem volt kereslet irántuk, ehelyett újak indultak.

A felsőoktatás finanszírozását végző tanács szeptember végi jelentése szerint Romániában 461 ezer egyetemista tanult a tavalyi tanévben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hat évben több mint felére csökkent a hallgatók száma, hiszen 2008-ban még 1,036 millió diák szerepelt a nyilvántartásban.

Kimaradt?