Gyergyószentmiklós: utcanévtáblák rovásírással is

Nyolcvan százalékban már sikerült kicserélni az utcanévtáblákat Gyergyószentmiklóson, helyenként még a hiányokat pótolni és a hibásakat javítani kell. A megyei jogú városban legalább hatvan éve nem volt utcanévtábla-csere, a helyi tanács döntése értelmében az önkormányzat cége vállalta el a munkálatot.

Régi városkép régi utcanévtáblákkal – a hat évtizeddel ezelőtti táblácskák méltóságán az idő is csorbát ejtett, de a fejlődő városképbe sem illettek már bele, így szemernyit sem vitatható a csere aktualitása.

Rovásírás a táblákon

Három felirat kerül az újonnan kihelyezett utcanévtáblákra: a megnevezés magyarul, románul és rovásírással. Az új táblákat helyi vállalkozó tervezte, a modell kialakításánál figyelembe vette a város jellegzetességeit, arculatát. Kétrétegű PVC-lemez között egy alumínium adja a tábla felületét.

A nyár végén elkezdett folyamat gyümölcsét elsőként a Sétálóutca, Keskeny, Mezőgazdászok, Régigyár, Vadászok, Meszes, Fazekas, Dózsa György, Kis, Rózsák, Őz, Akác, Galamb, Külső, Építők, Tűzoltók, Földváry Károly, Békény és Fürdő utcák lakói élvezhették, ide helyeztek ki új névtáblákat.

Azóta további módosítások is történtek és a tervek szerint az önkormányzat cége, a Vitalissima Kft. az alszegi zónából indulva a város valamennyi utcanévtábláját kicseréli. A teljes újítás nyolcvan százalékával vannak készen eddig, ismertette a részleteket Madaras Szidónia, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

Az önkormányzat tervei között szerepel a lakóházak újraszámozása is, ennek érdekében aktualizálják az utcajegyzéket a város teljes adminisztratív területén. A csere a számok előzetes megrendelésével jöhet létre, az utcanévtáblákkal egyező stílusú házszámokat készítenének. 

Kimaradt?