4G

Az új 4G-s mobiloknak már térerő sem kell

Akár mobiltornyok nélkül is kommunikálhatnak egymással a jövőre érkező mobilok egy új technológiával. A facebookos ismerősöket is jelezni fogja - írja az origo.hu.

Közvetlenül tudnak majd egymással kommunikálni azok a jövőre megjelenő 4G-s telefonok, amelyekbe a gyors mobilinternet használatához szükséges szabvány legújabb változatát építik be - számolt be a Technology Review szaklap.

Ezt egy új, LTE Directnek nevezett funkció teszi lehetővé, amely fél kilométeres hatótávolságig biztosít kapcsolatot közvetlenül a készülékek között akár beszéd, akár adatok átviteléhez. A lap cikke szerint a technológia a túlterhelt mobilhálózatok esetén is lehetővé teszi az ilyen távolságban lévő mobilozóknak, hogy elérhessék egymást.

Az LTE Directet úgy tervezték, hogy nagyon keveset fogyasszon, így a készülékek bekapcsolása után folyamatosan képes keresni más, közelben lévő jeladókat. Ezek a jeladók egy reptéren például járatinformációkat továbbíthatnak a készülékeknek, egy boltban pedig akciós ajánlatokat küldhetnek rá.

A Facebook saját mobilapplikációjába építené be az LTE Direct használatát, segítségével a készülékek automatikusan jelezni tudják a közelben tartózkodó ismerősöket. Erre jelenleg csak az akkumulátort merítő, vagy manuális bejelentkezést igénylő felület biztosít lehetőséget, amit sokkal nehézkesebb használni. A Yahoo cég olyan kísérleti alkalmazást fejleszt, amely a városban lévő jeladók segítségével a felhasználó által megadott időtartamú idegenvezetést bonyolít le.

Kimaradt?