Funeriu visszavág: Andronescu nem tart lépést az idővel

„Lehetetlen az érettségi követelményeken változtatni az iskola megkezdése után egy hónappal, Ectaerina Andronescu oktatási miniszternek pedig lépést kell tartania az idővel, és alkalmazkodnia kell 2012-höz" – fogalmazott a tárcavezető korábbi kijelentéseire válaszolva Daniel Funeriu, az államfő tanügyi tanácsadója. Hozzátette: a szakmai érettségi bevezetése egy "second hand" érettségi bevezetésével egyenértékű.funeriu

„Ne áltassuk illúziókkal a gyerekeket, nem lehet fodrászatból érettségizni, ahogy bádogosságból sem lehet doktorizni" – fogalmazott Funeriu, aki szerint elfogadhatatlan az, hogy az idei választási kampány miatt egy hónappal tanévkezdés után módosítsanak az érettségi menetén. „Ha önök tudnak egy olyan országról, amely évkezdés után hozott ilyen jellegű változtatásokat, kérem értesítsenek, mert én Európában nem hallottam ilyesmiről az elmúlt 40 évben" – nyilatkozta a volt oktatási miniszter.

Rámutatott: a módosításnál is súlyosabb az, hogy – amint azt az érettségire vonatkozó jogszabály is előírja – a vizsga menetét és a kért tananyagot évkezdéskor kell nyilvánosságra hozni. „Mivel a tanévet már egy hónapja elkezdték, a minisztériumnak meg kell szegnie a törvényt, ha az érettségi menetén változtatni akar. Ez elfogadhatatlan!" – mondta Funeriu. Hangsúlyozta: azok a diákok, akiknek nem sikerül az érettségi, kaphatnak oklevelet a szakmai képzésükről, de az érettségi nem bizonyítja a szakmai képzést.

Kimaradt?