A férj egészsége nagyban függ a feleség boldogságától

Amerikai kutatók egy felmérés során közel 400 idősebb házaspár kapcsolatát vizsgálták meg, arra keresték a választ, hogy a felek közötti kapcsolat milyen módon hat az egészségügyi állapotukra. A válaszok összesítéséből az derült ki, hogy ha a nő boldog házasságban él, akkor elég nagy az esélye annak, hogy a férje jó egészségnek örvend.

A tanulmányban azt is megjegyzik, hogy egy ideális társadalomban mindenki boldog házasságban kellene éljen, de ha már ez nem mindig van így, akkor „szerencsésebb”, ha a férj boldogtalan. A nők ugyanis sokkal komplexebb dolgokra képesek, egy problémát igyekeznek minél gyorsabban megoldani, így a boldogtalanság forrásait is könnyebben elhárítják, a férfiak viszont sokszor hosszú ideig rágódnak valamin, nem mondják el, hogy mi bántja őket. Ha viszont a feleségek elégedettek, boldogak a házasságukban, akkor gyorsan igyekeznek a férjeiknek is segíteni, így odafigyelnek rájuk, ezért kevesebb egészségkárosító faktor érheti a családfőt.

Már korábban kimutatták azt, hogy azok a párok, akik boldog házasságban élnek, ténylegesen több évet élnek, mint, akik egyedül vannak. Kevesebb a mentális probléma, depresszió azoknál, akik házasok, és még az immunrendszerük is erősebb.

Kimaradt?