RMDSZ: Boc miatt bukhatja el Kolozsvár az Európa Kulturális Fővárosa címet

A kolozsvári polgármesteri hivatal péntek délelőtt iktatott fellebbezését az RMDSZ Kolozsvári Városi Tanácsi frakciója a tolerancia és a multikulturalitás létjogosultságának felülbírálásaként értelmezi.

“Csalódottságunknak adunk hangot amiatt, hogy Kolozsváron, legalábbis pillanatnyilag minden jel arra mutat, hogy a választási év nyomása, a szavazatszerzési igyekezet győzedelmeskednek, olyan nagy horderejű közösségi célkitűzéseket sodorva veszélybe, mint az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése” – olvasható a közleményben.

Véleményük szerint Kolozsvár nem tud jó eséllyel pályázni erre a címre, ha a mássággal szembeni elfogadás, tolerancia helyett  a funari korszakra emlékeztető felhangokkal közelít a nyelvi jogok kérdéséhez.

Amint a bíróság indoklása is rámutat: anyanyelvünk használatának kiterjesztése nemcsak politikai ügy, hanem a kolozsvári magyar közösség valós, megalapozott társadalmi igénye, mint nemzeti közösségi fennmaradásunk legfőbb biztosítéka.

Ugyanakkor sajnálattal állapítjuk meg, hogy az ügyben tett nyilatkozataikkal a város valamennyi román nemzetiségű politikai szereplője elmulasztotta annak az esélyét, hogy európai gondolkodásról, nyitottságról téve tanúbizonyságot, valódi XXI. századi véleményformálókként élen járjanak az európaiság fele vezető út kikövezésében.

“A magunk részéről, az elkövetkező időszakban tovább folytatjuk az újabb megoldások és a megvalósításukhoz szükséges politikai partnerségek beazonosítására irányuló törekvéseinket” – összegez az RMDSZ Kolozsvári Városi Tanácsi frakciója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?