Kilenc volt miniszter ellen indítana eljárást a DNA

Pénteken a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az államfő, a képviselőház a szenátus és az Európai Parlament hozzájárulását kérte ahhoz, hogy bűnvádi eljárást indítson kilenc volt miniszter ellen. Többségüket hivatali visszaéléssel gyanúsítják egy egymilliárd eurós értékű közbeszerzéssel kapcsolatban.

A DNA gyanúsítottjai ebben a korrupciós ügyben: Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter (jelenleg szenátor), Valerian Vreme volt távközlési miniszter (jelenleg képviselő), Șerban Mihăilescu (jelenleg szenátor), Dan Nica volt távközlési miniszter (jelenleg EP-képviselő), Adriana Țicău volt távközlési miniszter, Gabriel Sandu volt távközlési miniszter, Petru Funeriu volt oktatási miniszter, Alexandru Athanasiu volt oktatási miniszter, Mihai Tănăsescu volt pénzügyminiszter.

A volt miniszterek mentelmi jogát az államfőnek, képviselők és szenátorok esetében a parlamentnek, az EP-képviselők esetében az Európai Parlamentnek kell megvonnia. Az ügyészség gyanúja a kormányfő ellenőrző testületének jelentésében feltárt rendellenességeket vizsgálva terelődött az érintett politikusokra.

Az ügyészek szerint a kormány 2004 áprilisában a román államot megkárosító  és törvénytelen lincenc- és számítógépvásárlási szerződést kötött a Microsoft cégóriással. Ezt a szerződést az egymást követő kormányok meghosszabbították, szintén törvénytelenül.

A gyanú szerint több érintett miniszter hivatali hatalmával visszaélve nyerészkedett is az ügyön: állítólag néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadtak el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

A vádhatóság szerint az iskolai Microsoft-licencekre 2004-ben kifizetett 54 millió dollárból 20 millió a nagyszabású közbeszerzés jóváhagyásában és lebonyolításában érintett minisztériumi döntéshozókhoz vándorolt.

Több kormányon átívelő korrupció

A Năstase-kormány (2000-2004) volt minisztereit azzal gyanúsítják, hogy csúszópénzt kértek és kaptak annak fejében, hogy a megrendelést a Fujitsu Siemens Computers kapja meg, annak ellenére, hogy a cég korábban nem forgalmazott oktatási szoftvereket. A DNA azt állítja, hogy a 2004-es keretszerződés megkötésekor eltérítették a Microsoft által felajánlott 47 százalékos árengedményt, amiből a korrupciós ügylet haszonélvezőinek fizettek "jutalékot".

Az ügyészek a későbbi Boc-kormány (2008-2012) volt oktatási és informatikai miniszterét is azzal gyanúsítják, hogy a közbeszerzési szabályok megsértésével hagyták jóvá a Microsoft-licencek felújítását. Megvesztegetés-gyanúsak a romániai iskolák számítógépekkel való felszerelését célzó 200 millió dollár értékű közbeszerzések is. A gyanús üzletkötések összértéke az egymilliárd eurót közelíti és a DNA vizsgálata több off-shore céget, illetve az IBM, Siveco, és Compaq cégeket is érinti.

Júliusban a román sajtó arról cikkezett, hogy a német EADS csoportot érintő, kormányzati szintű megvesztegetés gyanújával indított vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség volt miniszterek ellen. Az akkor kiszivárgott információk szerint az egységes határőrizeti szoftver beszerzéséről szóló, több mint 700 millió eurós, 2004-ben megkötött keretszerződés is mintegy tíz százalékot kitevő csúszópénzt tartalmazott, amely a minisztériumi tisztségviselők zsebébe vándorolt.

 

Kimaradt?