Nagy román ünnepség készül Marosvásárhelyen

Nagyszabású megemlékezésre készül pénteken Marosvásárhelyen a polgármesteri hivatal és a Maros megyei önkormányzat közös szervezésében: a hatven évvel ezelőtti marosorbói csata emlékét idézik koszorúzásokkal, kiállítással, koncerttel, valamint a csata „rekonstruálásával”.

Hatalmas piros-sárga-kék zászlót helyeztek fel az egykori Városháza tornyára Marosvásárhelyen. A főtéren már csütörtök este megsokasodtak a rendőrségi és csendőrségi járművek, a biztonsági intézkedések egy nappal az események előtt megkezdődtek.

„Észak-Erdély felszabadításának legtragikusabb mozzanata volt 1944. szeptember 26-a” – olvasható a Maros megyei önkormányzat újságíróknak is elküldött meghívójában. Ebből az alkalomból egész napos megemlékezés-sorozatra kerül sor, amely a marosorbói emlékműnél kezdődik reggel 9 órakor katonai parádéval, a gyulafehérvári görög-keleti püspök szentmiséjével.

Azt követően déli 12-kor Marosvásárhelyen a Győzelem téren zászlófelvonásra kerül sor, délután ötkor pedig a Kultúrpalota előcsarnokában a Maros megyei múzeumban és magángyűjteményekben őrzött második világháborús haditechnikai eszközökből nyílik kiállítás, illetve a megyei könyvtárban található korabeli újságokból, amelyek leírják, vagy méltatják az  1944. őszi eseményt.

Este hét órakor kezdődik az az ünnepi sorozat, amely keretében a Traditia Militara Egyesület rekonstruálja a második világháború jeleneteit, légibemutatót tart a Román Repülőklub, történelmi dalokat énekelnek, majd szabadtéri történelmi filmvetítéssel zárul a rendezvény.

A meghirdetett eseményről sok marosvásárhelyi magyar lakos úgy véli, erőfitogtatás és megfélemlítés a célja, megszervezése pedig részben a székelyföldi autonómiatörekvésekkel is összefügg. Sokan úgy vélik, hogy egy olyan demonstrációra kerül sor, amelyhez hasonlót eddig még nem szerveztek Marosvásárhelyen vagy a környékén.

Kimaradt?