Parfüm őrzi Che Guevara és Hugó Chávez emlékét

Két új illatot hoz forgalomba a natúrkozmetikumokat gyártó kubai Labiofarm: Che Guevara gerillavezér tiszteletére az Ernesto, Hugo Chávez elhunyt venezuelai elnök emlékére az Hugo nevűt – írja az origo.hu.

Az Ernestóban fás és friss, citrusos illatok keverednek púderjegyekkel. Aki lágyabb és gyümölcsösebb kölnit keres, annak készült a mangó- és papajaillatú Hugo. „Vonzó illatok lesznek, ám az elnevezések is sokat jelentenek számunkra” – mondta Isbel Gonzalez, a homeopátiás gyógyszereket, tisztítószereket és táplálékkiegészítőket is gyártó Labiofarm kutatási és fejlesztési igazgatóhelyettese.

A francia képlet alapján Kubában gyártott parfümöket ezen a héten mutatják be a cég havannai konferenciáján. A két illat üvege egyelőre egyszerű, a címkén csak a nevük olvasható, de a Labiofarm díszesebb csomagolást tervez annak reményében, hogy piacra tudnak lépni Kubában és az ország határain kívül is.

A két illat tervezésén több mint másfél éven át dolgozott a francia Robertet cég. A Labiofarm más gyógyszergyárak rendezvényein kérdezett meg 122 látogatót, hogy a szűkített listáról melyik nevek tetszenek nekik. A Labiofarm női illatpárt is gyárt: az egyiket Albának, a másikat Amaliának hívják. Az ALBA a Chávez alapította baloldali regionális szövetség rövidítése, ám Gonzales nem árulta el, hogy a női neveknek is van-e politikai üzenete.

Guevara 1959-ben segített Fidel és Raúl Castrónak Fulgencio Batista elnök megbuktatásában. Hugo Chávez lett Castro legnagyobb szövetségese a Szovjetunió bukása után, gyakran találkoztak, és Venezuela időről időre olcsó olajjal segítette ki a gazdasági gondokkal küzdő országot.

A parfümipar számára létkérdés, hogy hírességekkel hirdessék az illatokat, ám a politikusok inspirálta kölni igazi kuriózum. Che Guevara arcképét használták már ruházati cikkek és autók eladásához is, de gyakran ütköztek az argentin születésű forradalmár egykori, ma is élő harcostársainak tiltakozásába. A Labiofarm igazgatója Castróék unokaöccse, és a parfümprojektet vezető biokémikus, Mario Valdez szerint mind Guevara, mind Chávez családja jóváhagyta a márkaneveket.

Kimaradt?