Antal Árpád: a jelenlegi állam működése elavult és nem hatékony

„Az RMDSZ nem egy 5-7 százalékos párt, hanem egy nemzeti kisebbség képviselője, amelyet nem szabad az állammal szemben ellenzékbe taszítani, mert ez problémákhoz vezethet”, jelentette ki sajtótájékoztatóján Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a magyar közösség nem kell mindig kormányon legyen, hanem olyan megoldásokat kell találni, amelyben megoldja saját problémáit, olyan módon, hogy nincs az állammal szemben ellenzékben.

Ez kétféle módon valósulhat meg, vázolta a sepsiszentgyörgyi politikus, aki szerint egyik lehetőség, hogy a magyar közösség képviselői részt vesznek a központi döntéshozatalban, ha az eredményhez vezet, vagy autonómiával rendelkeznek, így a gondokat helyi szinten orvosolják. Azt kell megértse minden román állampolgár, hogy nem szabad a magyar közösséget az állammal szembeni ellenzékbe taszítani, mert az gyengíti a román államot, véli Antal Árpád.

Az államelnök választással egyidőben Romániának új korszakba kell lépnie. A jelenlegi geopolitikai kontextus nagyon összetett és Románia számára is meghatározó, mutatott Sepsiszentgyörgy polgármestere, a helyi RMDSZ elnöke, aki szerint bár sokan úgy gondolják nem a választási kampány a legjobb momentum, hogy letegyék egy modern állam alapjait, de ez a változtatás Románia számára elkerülhetetlen.

A jelenlegi állam működése ugyanis elavult és nem hatékony. Huszonöt év posztkommunista társadalmi politika eredménye ugyanis az volt, hogy az aktív lakosság, azok a szakemberek, akik értékeket kellene generáljanak, elhagyták az országot, mondta Antal Árpád, aki szerint Románia az elmúlt években arra alapozta politikáját, hogy szociális segélyeket osztogatott, és eközben katasztrofális demográfiai helyzetbe jutott. Látványosan csökken a lakosság száma, és szociális kategóriák szempontjából egyre inkább Dél-Amerikai típusú társadalom fele halad az ország, vagyis a nagyvárosokban élnek nagyon gazdag emberek, míg vidéken és gettókban nagy a szegénység.

A sepsiszentgyörgyi politikus szerint ezt a folyamatot le kell állítani, új megközelítésre van szükség, ehhez pedig teljesen új, XXI. század elvárásainak megfelelő alkotmányra van szükség. A jelenlegi alaptörvény ugyanis fékezi a modern társadalom kialakulását. Antal Árpád véleménye szerint ebben az új alkotmányban ugyanúgy legyen benne, hogy Románia egységes, oszthatatlan, szuverén állam. Jelenleg viszont a román állam szuverenitását csak a gyengékkel, például a kisebbségekkel szemben érvényesíti, és az erősebbekkel, például a Nemzetközi valutaalappal és a NATO-val szemben feladja szuverenitása egy részét.

Ami a többség és kisebbség viszonyát illeti, Antal Árpád szerint új megegyezésre van szükség, és a román állam véget kell vessen az arrogáns, cinikus magatartással a kisebbségekkel szemben. Újra kell gondolni az interetnikus kapcsolatokat, mert új nemzedékek nőnek fel új elvárásokkal.

Kimaradt?