Egy ötletes névadásért 100 ezer forint lehet a jutalom

A Magyar Nemzeti Bank magyarosítani szeretné az érintésmentes fizetésnél használható PayPass bankkártyák megnevezését, aki pedig ötletével meggyőzi őket, az 100 ezer forintnyi jutalomösszegre számíthat.

Az MNB legutóbbi adatai szerint 2014 márciusában, 2,2 millió darab contactless bankkártya volt forgalomban Magyarországon - írja a Hvg. Bár ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden negyedik bankkártya alkalmas arra, hogy arra, hogy csupán a POS terminálhoz közel tartva fizessünk vele, a technológiának még mindig nincsen igazi magyar neve. A MasterCard saját kártyáira a PayPass kifejezést alkalmazza, illetve ismert még az egyérintéses és az érintésmentes kifejezés is, a Bankszövetség egyikkel sincs megelégedve, ezért pályázatot írt ki a névadásra.

A pályázatnak két kategóriája van, egyrészt várják a “contactless bankkártya” magyar elnevezését, másrészt magára a fizetési módszerre is várnak egy nevet. Hogy az érintés (touch) kifejezés magyarításával érzékeltessük a két kategória közti különbséget: az első kategóriában a taccskártya, a másodikban pedig a taccsolás lehetne a nyerő. (E csak egy példa volt, ezt semmi esetre se küldje be.)

A Bankszövetség által meghatározott legfontosabb szempontok a következők: A név egyértelműen azonosítsa a fizetési módot. Szakmailag alkalmazása megalapozott legyen. Közérthető, könnyen megjegyezhető, rövid, egyszerű név legyen. Magyar nyelvű legyen. Újszerű legyen.

A pályázatokat október 15-éig kell beküldeni, a contactless@bankszovetseg.hu email címre, vagy postai úton a Magyar Bankszövetség, 1054 Budapest, József nádor tér 5-6. II. emelet címre. Ha emailben küldi be ötletét, a levél tárgya legyen az, hogy “Contactless pályázat”. Egy pályázótól maximum három névjavaslatot fogadnak el.

Kimaradt?