Ezernél több gyerek az Elsősegély világnapján

Kis- és nagyiskolások gyakorolták szerda délelőtt marosvásárhely főterén az elsősegélynyújtás alapmozdulatait. Európa 11 országában szervezték meg ugyanabban az órában, délelőtt fél 10-kor az elsősegélynyújtás jelentőségére figyelmeztető flashmobot. Romániában Marosvásárhelyen és Ploiești-en került sor a figyelemfelkeltő eseményre.

Ezernél is többen vettek részt a Szamaritánus Mentőszolgálat által első alkalommal megszervezett eseményen – mondta a maszol.ro-nak Varga Zsigmond szervező, akitől azt is megtudtuk, hogy húsz gimnazista vett részt az önkéntesképzésen, ahol elsajátította az elsősegénynyújtás alapjait, amit társain mutatott be az eseményen.

A kisiskolások kedvenc plüssmackójukat, -babájukat hozták el és azon mutatták be, hogyan kell szájról-szájra lélegeztetni valakit, szívmasszást végezni, kificamodott lábat bekötözni.

A szerda délelőtti eseményen a Művészeti Líceum zeneszakos diákjai Beethoven örömódáját játszották, egy csoport az Avram Iancu szobornál állt, míg másik négy csoport különböző irányból érkezett a parkba, zenélve.

Ez alatt megkezdődött az elsősegénynyújtás bemutatása, a nagyok egymáson, a kicsik játékmackójukon gyakoroltak. Biciklis balesetet, testnevelési órán előforduló bokaficamot, esés következtében történő zúzódást, fejsérülést, ájulást, vérző sebet kellett ellátniuk. 

Kimaradt?