Árkoson találkoznak a székelyföldi vadászok

Több mint ezer vadászt és érdeklődőt várnak idén a háromszéki Árkos községben lévő Szentkereszty kastély udvarán október 4-én, szombaton sorra kerülő IV. Székelyföldi vadásztalálkozóra.

A rangos eseményre meghívták a három székely megye több mint 50 vadásztársaságát és azok több ezer tagját, de a rendezvény gazdag programja sok érdeklődőt is vonz majd, jelentették be a szervezők.  A vándorrendezvényt idén a háromszéki Vadon egyesület és Kovászna megye tanácsa szervezi, Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök helyettese, a magyar Vadászati Védegylet elnökének fővédnökségével.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök rámutatott, hogy a rendezvény a székelyföldi vadászok ünnepe lesz, így a meghívottak között egyaránt lesznek helybéli magyar és román vadászok, de érkeznek meghívottak Magyarországról és Románia más térségeiből is. „Az RMDSZ sokat tett azért, hogy sikerüljön lebontani az állam egyeduralkodását a vadászat terén, az erdő és földtulajdonosok számára lehetőséget teremtettek, hogy saját területükön gazdálkodjanak a vadállománnyal. Háromszék területének több mint felén ma magán vadásztársaságok tevékenykednek”, mutatott rá Tamás Sándor.

A Vadon egyesület elnöke, Demeter János rámutatott, hogy Erdélyben van múltja a vadászati kultúrának, és az árkosi rendezvényen azokat szeretnék feleleveníteni. A vadásztalálkozókat hagyományosan ősszel, a vadászati idény elején szervezik, és az régi szokás szerint a Hubertus misével kezdődik, ahová a vadásztársaságok tagjai saját zászlajuk alatt vonulnak be. A találkozón 15 csapat nevezett be vadhúsból készülő ételek versenyébe, de lesz vadászkellék és kézműves vásár, az elmaradhatatlan trófea kiállítás, illetve Kun Edit vadászati témájú festmény kiállítása, szarvasbőgő verseny.

Demeter János bejelentette, hogy a Vadon egyesület megalapította a „Venator Terrae Siculorum” nevű érdemrendet. Felkérték a Kovászna, Hargita és Maros megyei vadásztársaságokat, hogy jelöljenek három-három olyan személyt, aki a legtöbbet tette a vadvédelemért, vadászati kultúráért és etikettért, és akik tevékenységükért megkapják az érdemrend bronz, ezüst és arany fokozatát. Emellett kiadják az érdemrend gyémánt fokozatát is, annak, aki legtöbbet tette a Székelyföldi természeti értékek nagyvilágban való népszerűsítéséért.

Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester elmondta, hogy a Vadásztalálkozó október 4-e, szombat délután kulturális műsorokat is kínál, így 16 órától a rétyi fúvósok vadászindulókat és vadászdalokat játsszanak, a Háromszék táncegyüttes egyórás műsort mutat be, és főleg a hölgyek szórakoztatására lesz divatbemutató, amelyen a budapesti Hampel Katalin nemzeti viseletből ihletett, de ma hordható divatos alkotásait lehet megtekinteni. A divatbemutatót Pitti Katalin operaénekes kíséri.

Lapunk érdeklődésére Demeter János elmondta, Székelyföldön több ezresre tehető a vadásztársadalom, sajnos nem ismerik eléggé egymást, a Vadásztalálkozó ezért is jó alkalom az ismerkedésre. A Vadon egyesület elnöke érdeklődésünkre kifejtette: a vadászatnak ma is megvan a közösségi része, amikor a vadásztársaságok tagjai, az éves tagdíj ellenében hajtóvadászatokon vaddisznót, nyulat ejtenek el, és ez a része mindenki számára elérhető. Tény azonban, hogy van egy elit része is, amely többnyire a jobb anyagi körülményekkel rendelkező külföldi vadászok számára elérhető, így az őzbakot, szarvast, medvét és egyéb értékes nagyvadat inkább ők ejtik el.  

Kimaradt?