TÖRVÉNYTÁR: Munkahelyeket teremtő beruházások támogatása

Folyó év májusában jelent meg a Kormány 2014/332 sz. Határozata (lásd  Hivatalos Közlöny május 8-ki, 336. számát) az új munkahelyeket teremtő beruházások támogatásának rendszeréről. Ezt a jogszabályt most kiegészíti a 2014/784 sz. Kormányhatározat, amely  a Hivatalos Közlöny szeptember 16., 675. számában jelent meg. Folyamatban levő, egészen 2020-ig terjedő programról van szó, sőt a kifizetések 2025-ig lesznek lehetségesek, amit a Közpénzügyek Minisztériuma bonyolít le az Európa Unió által előírt szabályozás alapján uniós pénzügyi források felhasználásával.

A határozat hatályba lépése óta, az említett minisztérium adatai szerint, a beküldött pályázatok a rendelkezésre álló alapoknak csak egy részét vették igénybe, valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy a most megjelent módosítás könnyítéseket vezet be az eredeti szabályozáshoz viszonyítva, ami a támogatások elnyerésének feltételeit illeti.

A program célja, hogy támogatásban részesítse azokat a vállalkozói beruházásokat, amelyek új munkahelyeket hoznak létre. A beruházások lehetnek már működésben levő vállalkozások új termelő egységeket létrehozó fejlesztései, vagy új vállalkozások létrehozása alkalmával végrehajtott befektetések. A támogatás nagysága egyenlő az új munkahelyek létrehozásával járó valamennyi bérköltség (az alkalmazottnak juttatott fizetés + az ehhez kapcsolódó járulékok) összegével. A most hozott módosítás alapján, támogatásra jogosult minden olyan beruházás, amely legkevesebb 10 (az eddigi 20 helyett) új munkahelyet hoz létre, melyből legalább 3 hátrányos helyzetben levő alkalmazott ( lucrător defavorizat) felvételét teszi lehetővé.

A Határozat hátrányos helyzetben levő alkalmazottnak tekinti az alábbi esetekben levő személyeket:

– az előbbi 6 hónapban nem volt fizetett munkahelye;ű

– életkora 15 és 24 év között van;

– 50 évnél idősebb;

– nincs líceumi végzettsége, nincs szakmai képesítése, vagy a kötelező óralátogatással elvégzett tanintézet befejezése után két évig nem volt fizetéssel járó munkahelye;

– egyedülálló szülőként egy vagy több személyt tart el;

– egy nemzeti kisebbség tagja és ahhoz, hogy szakmai képessége vagy gyakorlata legyen fejlesztenie kell nyelvi kifejező képességét;

– az érvényes jogszabályok szerint hátrányos helyzetben van (persoane cu handicap).

A program költségvetése 2.700 millió lej, amit ki lehet egészíteni: 2014. és 2020. között a megítélt finanszírozások számára adandó hitelkötelezettségekkel, 2015 és 2025 között költségvetés által nyújtott, az állami támogatások kifizetésére szolgáló hitelekkel. A  program évi költségvetése 450 millió lej, becslések szerint 1.700 vállalat lehet a program kedvezményezettje (az eredeti jogszabály 1.500 vállalkozásra számított).

Az új munkahelyekért járó támogatás akkor válik jogosulttá ha:

– az új munkahelyek egy beruházási terv megvalósítása alapján jönnek létre;

– az új munkahelyeket a finanszírozás támogatásáról szóló beleegyezés (acord de finanțare) megszerzése után hozták létre;

- az új munkahelyre felvett alkalmazott nem volt munkaszerződéses viszonyban a munkaadóval a támogatásról szóló beleegyezés megszerzése előtti 12 hónapban;

– az újonnan létrehozott új munkahelyeket nagy vállalatok esetében legalább 5 évig, kis  és közepes vállalatoknál 3 évig nem szüntetik meg.

Az új munkahelyért járó támogatás feltétele, hogy a beruházás ne legyen megkezdve a támogatásról szóló beleegyezés megszerzése előtt.

Az alább felsorolt ágazati tevékenységekben végrehajtott beruházások esetében nem adható az új munkahelyekért járó támogatás:

– halászat és tógazdálkodás;

– agrár ágazat termékeinek elsődleges feldolgozása;

– agrártermékek feldolgozása és forgalmazása;

– szénbányák bezárása;

– kohászat, szénbányászat, hajóépítés, szintetikus műszál előállítása, szállítási ágazat, ezek mellékágazatai, energiatermelés és -elosztás mellékágazataival együtt.

A vállalkozások nem részesülhetnek állami támogatásban a következő tevékenységekért:

– kiviteli (export) tevékenység, valamint a kivitelre szolgáló szállító hálózatok működtetése;

– nemzeti termékeknek nyújtanak előnyt behozatali cikkekkel szemben;

– üzemeltetési tevékenység (exploatare).

Az új munkahelyeket teremtő beruházások támogatására jogosultak azok a vállalkozások melyek megfelelnek valamennyi alább felsorolt feltételnek:

– az 1990 évi 31 számú, a kereskedelmi társaságokról szóló törvény alapján működnek;

– kezdeti beruházásokat hajtanak végre Romániában;

– nincs hátralékos tartozásuk az általános költségvetéssel (bugetul generel consolidat) szemben;

– nincsenek a pénzügyi nehézségben levő vállalatok sorában;

– nincs ellenük indítva kényszeri végrehajtási folyamat, nem fizetésképtelenek, nincsenek csődhelyzetben, igazságügyi átszervezésben,

– feloszlatási, felszámolási, felfüggesztési vagy a tevékenység ideiglenes felfüggesztését előíró eljárás alatt;

– nem kötelezettek állami támogatások visszafizetésére;

– a beruházási tervben foglalt tárgyi és immateriális aktívákért (active corporale și necorporale) nem részesedtek előzőleg állami támogatásban;

– az elmúlt 2 évben az európai gazdasági térben levő országokban nem szüntettek meg a beruházáshoz hasonló tevékenységet.

A támogatás elnyeréséhez szükséges még, hogy az előzetes belegyezés megszerzésére irányuló kérvény beadásakor a vállalkozás forgalmának (cifra de afaceri) jövedelmezőségi rátája (rata rentabilității), az  előző pénzügyi év lezárásakor, legkevesebb 1% legyen és a saját tőke az előbbi pénzügyi év folyamán pozitív maradjon.

Újonnan létrehozott vállalkozások esetében lehet támogatást igényelni ha az előzetes beleegyezés kérvényezésekor:

– a lejegyzett és ténylegesen befizetett alaptőke értéke legalább 30.000 lej volt és 

– a vállalat nem tartozik olyan tulajdonosokhoz, akik az előző 2 évben igényeltek más vállalkozás számára támogatást, valamint ha nem folytatnak, illetve folytattak olyan tevékenységet melyek hasonlóak a támogatást igénylő vállalkozás működési területéhez.

A támogatást igénylő beruházások meg kell felelniük az alábbi valamennyi feltételnek:

– a befektetés legyen kezdeti beruházás;

– hozzon létre legkevesebb 10 új munkahelyet, melyből legalább 3-at, hátrányos helyzetben levő személy foglalja el;

– legyen életképes és biztosítson hatékony gazdasági tevékenységet;

– a beruházás keretén belül beszerzett tárgyi és immateriális aktívák újak legyenek. A kis és közepes vállalkozások aktíváira ez a kötelezettség nem vonatkozik. Tárgyi aktívák lehetnek: telkek, épületek, berendezések, gépek, felszerelések. Az immateriális  aktívák: átvett szabadalmak, engedélyek (licencek), más szellemi tulajdonból eredő jogok.

A támogatás finanszírozásának elnyeréséhez szükséges megszerezni a Közpénzügyi Minisztérium előzetes belegyezését. Ezt postán lehet kérvényezni térti vevény (confirmare de primire) útján, az igénylésnek tartalmaznia kell:

 a támogatás finanszírozásáról szóló előzetes belegyezés kérvényét a kormányhatározat mellékletében közzétett formanyomtatvány szerint;

– esetlegesen nyilatkozatot, hogy a vállalkozás megfelel a kis és közepes vállalkozásokhoz való tartozás feltételeinek;

– a vállalkozás székhelye szerinti illetékes, kereskedelmet nyilvántartó hivatal (ofociul registrul comerțului) álta kiállított okmányt melynek tartalmaznia kell: a vállalat azonosításához szükséges adatokat, az egyedi nyilvántartási kódszámot (cod unic de înregistrare), a vállalkozás üzletársait (asociați), törvényes képviselőit, fő és mellék tevékenységeinek megjelölését, a vállalkozás telephelyeit (puncte de lucru) , és a hivatali nyilvántartásba beírt utolsó feljegyzést és ennek tárgyát;

– másolatban, a vállalatnak az  utolsó pénzügyi évben elért pénzügyi helyzetét bemutató kimutatást;

– az új munkahelyek létrehozásának tervét. Ezt elektronikus formában is be kell nyújtani;
pénzügyi igazolást (certificat de atestare fiscală), eredetiben vagy hivatalos másolatban, miszerint a vállalkozásnak nincsenek hátralékos tartozásai az állami illetve helyi költségvetéssel szemben;

– annak a személynek személyazonossági igazolványa  másolatát aki képviseli a vállalkozást;

– az igényléshez csatolt okmányok felsorolását (opis).

Miután a minisztérium elküldte a támogatás finanszírozását igazoló előzetes belegyezést, 30 napon belül a vállalkozásnak postán, térti vevénnyel, be kell nyújtania a beruházási terv üzleti tervét mely bizonyítja a befektetés életképességét és gazdasági hatékonyságát, valamint a tervet alátámasztó okiratokat. Az üzleti tervet elektronikus úton is el kell küldeni.

Az előzetes beleegyezést elnyert vállalkozások negyedévenként küldhetik be a minisztériumba, a létrehozott munkahelyekkel járó bérköltségek átvállalását igénylő kérvényeiket. A támogatás kifizetései 2015 januárjától kezdődnek. Egy új munkahellyel járó bérköltségeket 2 évig téríti meg a program. A támogatás kifizetésére az igénylés beadási időpontjától számított 45 napon belül kerül sor. A támogatott beruházásokat legkevesebb öt éven keresztül kell üzemeltetni, ez a határidő a kis és közepes vállalkozások esetében 3 év.

 

 

 

 

 

Kimaradt?