Tizenegy elnökjelölt támogató aláírásait ellenőrzi a BEC

Az elnökválasztásokon történő indulási szándékukat korábban kinyilvánító politikusok közül csak a független Ioan Ghişénak nem sikerült leadnia a keddi határidőig a jelöltséghez szükséges legkevesebb 200 ezer aláírást a Központi Választási Irodához (BEC) – írja a Mediafax.

Tizennégy jelölt leadta az aláírásokat. Ők a BEC-nél való jelentkezésük sorrendjében: Victor Ponta (PSD), Klaus Johannis (ACL), Monica Macovei (független), Elena Udrea (PMP), Călin Popescu-Tăriceanu (független), Dan Diaconescu (PP-DD), Kelemen Hunor (RMDSZ), Teodor Meleșcanu (független), Corneliu Vadim Tudor (PRM), William Brânză (PER), Szilágyi Zsolt (EMNP), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo), Constantin Rotaru (PAS), Gheorghe Funar (független).

Három jelölt – Victor Ponta, Klaus Johannis és Monica Macovei – jelölését már elfogadta a BEC. A többi jelölt támogató aláírásainak szúrópróbaszerű ellenőrzését szerdán kezdték el a választási iroda tagjai. A műveletre 48 órájuk van.

Ha az ellenőrzések során kiderül, hogy valamely jelentkezőnek 200 ezernél kevesebb érvényes támogató aláírása van, nem indulhat az elnökválasztáson. Az illető jelölt fellebbezhet az alkotmánybíróságon. A jelöltlista szeptember 28-án válik véglegessé, a választási kampány október 2-án kezdődik.

Kapcsolódók

Kimaradt?