Traian Băsescu elutasította a szakmai érettségi bevezetését

Visszaküldte kedden az államfő a parlamentbe a szakmai érettségi bevezetéséről szóló törvényt. Lépését Traian Băsescu azzal indokolja, hogy az új típusú vizsgák bevezetése a tanévkezdés után veszélyezteti az oktatás minőségét és a jövő évi érettségi zavartalan lebonyolítását.

Az államfő közleményében emlékeztet arra, hogy a szakközépiskolai képzést is szabályozó oktatási törvény leszögezi: a szakmai érettségi veszélyezteti az oktatási rendszer egységességét. Emlékeztet arra is, hogy az új típusú érettségi oklevelek az Európai Képesítés Rendszer szerinti 4-as szintű képzést tanúsítanának, a képzés pedig valójában csak a 3-as szintűnek felel meg.base

A törvényt szeptember 17-én fogadta el a szenátus. A szakmai érettségi vizsgán sikeres végzősök olyan oklevelet kapnak, amely tanúsítja a középszintű képzést, így megkönnyíti elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon, de nem teszi lehetővé a felsőoktatásba való felvételit.

A jogszabály ismét a felsőház elé kerül, a szenátoroknak azonban jogukban áll akár módosítás nélkül újra elküldeni az elnöki hivatalnak kihirdetésre.  Az államfő csupán egyetlen alkalommal küldhet vissza egy törvényt a parlamentbe.

Kimaradt?