Törvény tiltaná a rikító színeket Temesvár homlokzatain

Az önkormányzat elé terjesztik a Temesvár épületeinek „kromatikus identitását” szabályozó határozatot, amely megtiltja, illetve korlátozza az élénk, rikító színek használatát a homlokzatok kifestéséhez. Az új szabályzat külön foglalkozik a műemlék épületek és külön a többi épület homlokzatának színösszetételével.

Az önkormányzat a következő plenáris ülésén dönt a temesvári épületek kromatikájával foglalkozó határozat sorsáról, amely szerint a műemlék épületek homlokzata esetében be kell tartani a hagyományosan használt alapszíneket: okkersárga, krémszínű, világoszöld, a szürke árnyalatai. A nem műemlék épületek homlokzatának színezéséhez más színeket is fel lehet használni, elsősorban kiemelésekhez, de az élénk színű felületek nem haladhatják meg a teljes felület 20%-át.

A nagyméretű homlokzatok esetében világos árnyalatokat kell használni, de a szín kiválasztásakor figyelembe kell venni a környező épületek színét is. A városháza urbanisztikai osztálya keretében létrehozzák az Esztétikai Bizottságot, amelynek feladata lesz jóváhagyni az épületek színét. A szabályzat előírásainak megszegéséért 1000-2000 lej közötti bírságokkal sújthatják a háztulajdonosokat, ugyanakkor kötelezik őket a homlokzat újrafestésére. Az új szabályzat 2015. január elsejétől lépne érvénybe.

A szabályozásra kétség kívül szükség volt, mert megjelentek ízléstelen, rikító színű épületek a városban, de nem könnyű minden épületre érvényes szabályzatot alkotni – írja a Nyugati Jelen szerzője, hozzátéve: Az 1910-ben Székely László tervei alapján szecessziós-eklektikus stílusban épült Brück-palota színkombinációja nem felel meg ennek a szabályozásnak, mégis szép.

Kimaradt?