Ma 125 éves a Nintendo

Ma ünnepli 125 éves születésnapját a Nintendo, amely a Coca-Colával, az Eiffel Toronnyal és a The Wall Street Journallal egyidős. Az 1889 szeptember 23-án alapított céget mi már leginkább a Mario, a Zelda és a Donkey Kong játékszériákról ismerjük, de a kezdetekben még csak kártyajátékokat gyártottak – írja az ipon.hu.

A Nintendót egy Fusajiro Yamauchi nevű úriember alapította, de vállalkozása az ötvenes évekig csak szerény nyereséget hozott a konyhára. A cég történetében a nagy változás akkor következett be, amikor Fusajiro unokája, Hiroshi Yamauchi úgy döntött, hogy bővítésekbe kezd és a külföldi piacot is megcélozza.

A videójátékok gyártásához és kiadásához vezető út rögös volt, előtte a Nintendo többféle területen is kísérletezett: taxi szolgáltatást indítottak, gyorsrizst árultak és hotelhálózatot üzemeltettek szerelmi légyottra vágyó pároknak.

A 70-es években Yamauchi olyan emberekkel kezdett együtt dolgozni, mint Gunpei Yokei és Shigeru Miyamoto, akik jól ráláttak, hogy milyen irányba tart a világ, így a cég először elektromos játékokkal, majd játékkonzolokkal kezdett foglalkozni.

Egyszer fent, egyszer lent - mindig is ez volt jellemző a Nintendo szerencséjének alakulására, de a cég a nagy túlélők közé tartozik. A Wii U-val és a 3DS-sel kezdetben nem volt szerencséjük, de hosszú távon talán már képesek lesznek egyenesbe jönni a veszteségek ellenére is. A cég jelenleg az amiibo játékokkal próbálja bővíteni a kínálatát, ezen kívül pedig egészséges életmóddal kapcsolatos termékekkel is foglalkoznak.

Kimaradt?