Túl kicsi az óvszer az ugandai férfiaknak

Az afrikai országban ismét előretörni látszik az AIDS: a lakosság 7,2 százaléka HIV-fertőzött. Komoly probléma, hogy sok férfinak túl kicsi az óvszer, és használat közben kidurran. Ugandai politikusok felemelték a szavukat az ügyben.

Elárasztják az ugandai parlamenti képviselőket a túl kis méretű óvszerekkel kapcsolatos panaszok. A méreten aluli kondomok akadályozhatják az AIDS elleni hatékony védekezést - írja a France24.com.

Tom Aza képviselő szerint a HIV- és AIDS-fertőzés ellen küzdő parlamenti bizottság a vírus által leginkább érintett területeken azt tapasztalta, hogy némely férfi "nagyobb nemi szervvel rendelkezik, ezért nagyobb óvszerre lenne szüksége". "Ha akcióra kerül sor, a nagyobb nyomás miatt az óvszer természetesen kidurran" - mondta Tom Aza egy helyi televíziónak. Egy másik képviselő is arról beszélt, hogy sokaknak túl rövid az univerzális méret.

Sarah Netalisile bizottsági tag szerint a méretbeli probléma a HIV- és az AIDS-fertőzés fokozott veszélyének teszi ki a fiatal ugandai férfiakat és nőket.

Az afrikai országban a járvány némi enyhülés után újraéledni látszik: minden évben 80 ezer ember hal bele a kórba. 1992-ben volt a csúcs, a lakosság 18 százaléka fertőzött volt. Akkor vezették be az ABC kampányt - absztinencia, hűség (be fatihful), óvszer (condom) - aminek köszönhetően a szörnyű arányt 6,4 százalékra sikerült csökkenteni 2005-re. 2012-re ismét 7,2 százalékra nőtt a fertőzöttek aránya. Jelenleg 1,8 millió fertőzött él az országban, és körülbelül egymillió AIDS-árvát tartanak nyilván.

Az ugandai parlamenti képviselők nagyobb méretű óvszerek bevezetését indítványozzák.

Nem ez az első eset, hogy a péniszméret kérdését felvetik az óvszergyártóknak. 2006-ban egy indiai kutatóközpont megállapította, hogy a mumbai férfiak 60 százalékának legalább 2,4 cenitméterrel rövidebb a pénisze, mint a nemzetközi óvszerszabvány. Az érintettek 30 százalékánál a méretkülönbség több volt, mint 5 centiméter.

Kimaradt?