Még egy ok, amiért az életben egyszer el kell jutnod New Yorkba

New Yorkban átadták vasárnap a közönségnek a közparkká és szórakozónegyeddé alakított egykori magasvasút, a High Line utolsó szakaszát. Nemcsak az egykori vasúti pályát virágoztatták fel, a környék is fellendült. Sok a turista, és egyik programot szervezik a másik után a kilenc méter magasban lévő vasúton.

Öt évvel ezelőtt nyitották meg a High Line-t, amelyet 1934-ben építették, hogy a tehervonatok közvetlenül a gyárak és raktárházak felsőbb emeleteire vihessék az árut. Aztán a teherautók lassan kiszorították a vasutat, egyre kevesebb szakaszát használták. 1980-ban haladt át rajta az utolsó, fagyasztott pulykát szállító tehervonat.

A pálya és a környék hamar romlásnak indult: ellepte a szemét, a bűz, megjelent bűnözés és a drogkereskedelem. Már éppen bontani akarták a vasutat, amikor Joshua David és Robert Hammond előállt azzal az ötlettel, hogy alakítsák parkká a High Line-t. A vasúti sínek sok helyen megmaradtak, de köztük azóta már gyep van, virágok nyílnak, utak vezetnek, padok állnak.

A környék teljesen átalakult. A Meatpacking Districttől a Chelsea negyeden át a Hell's Kitchenig új, drága városrész jött létre, ahová szívesen költöznek a gazdagok és a híres emberek. A gondosan felújított egykori vagonokból haut-couture üzletek, galériák, kávéházak és drága vendéglők lettek.

Egy befektető építette a The Standard szállodát a High Line fölé, amely időközben New York egyik legkeresettebb hotelje lett. Mellette épül Renzo Piano sztárépítész tervei szerint a neves Whitney Museum új otthona, amely az Upper East Side-ból jövőre költözik át ide.

https://www.youtube.com/watch?v=m-X5wYdqW6s

A magasvasút mindkét oldalán új felhőkarcolók és luxuslakóházak vannak. A negyed nem minden lakójának jó hír ez. Sokan nem tudják megfizetni a magasabb bérleti díjakat, és kénytelenek arrébb állni.

Megnyitása óta több mint 20 millióan tekintették meg a parkot. Köztük sok turista, akik elsősorban a panoráma, főként az Empire State Buildingre, a Szabadság-szoborra és a Hudson-folyóra nyíló kilátás miatt látogattak ide. Vannak ingyenes sporttanfolyamok, közös csillagnézések, koncertek, gyerekprogramok. De kedveltek a különféle ételeket kínáló standok is.

Kimaradt?