Gladiátorok özönlötték el a Gyilkos-tó környékét

120 versenyző, az ötévestől az ötvenévesig, leánykérés és koffein-allergia, valamint kocka has, izomláz, versenytárs és soktusa – rendkívül népszerű volt a hétvégén, Gyergyószentmiklóson második alkalommal megrendezett Carpathian Gladiátor akadályverseny.  Az állóképességükről, erejükről, kitartásukról és bátorságukról számot adó versenyzők mellett családok is részt vettek a rendezvényen, mi több, az idei megmérettetés nemzetközire sikeredett.

Sárban kúszás, mászás, patakban gázolás, tűzugrás, levegőben lengedezés – minden elemmel meg kellett küzdeniük a gladiátorkodóknak és a bátor amazonoknak, akik vállalták, hogy részesei lesznek a második alkalommal megrendezett Carpathian Gladiator kihívásainak.

Az országban egyedünek számító versenyen a szervezők harminc akadályt állítottak a sportemberek elé, akik számára a legnagyobb motivációt a kihívás és önmaguk legyőzése jelentette.

Versenyfutás az idővel

A tavalyi versenyzők sava-borsa idén sem hiányzott a startvonaltól, ám voltak olyan résztvevők is, akik először tűntek fel a nevezési listán. Ilyen volt például Jakab-Benke Hajnalka, aki elmondása szerint már tavaly is készült, de csak most jutott el idáig. Igaz, amazon társai nem kis bosszúságára, hiszen rendkívül figyelemreméltó idővel zsebelte be az első helyezést.  

„Nagyon tetszett a verseny, igaz, voltak olyan feladatok, melyek túl nehéznek bizonyultak, inkább vállaltam az ezzel járó büntetőt is. Nehezebb volt, mint amire számítottam, de nagyon szeretem a kihívásokat és most, hogy sikerült teljesítenem a versenyt és túl vagyok rajta, úgy gondolom, nagyon hasznos tapasztalaton vagyok túl. Mindenkinek javasolom, érdemes ráedzeni és kipróbálni, mert olyan feladatok elé állít, ami a mindennapjainkból hiányzik, de szükségünk van rá”, nyilatkozta a Sepsiszentgyörgyről érkező sportoló hölgy, aki egyébként megszállott versenyző, a triatlon sportág egyik elismert erdélyi nevét birtokolja.

A gladiátor hozzáállás benne van a vérünkben

„Genetikailag arra vagyunk programozva, hogy harcoljunk, vagy akár meneküljünk a vadállatok elől és kis méretekben ez a verseny ugyanazt az adrenalint nyújtja: szerintem nagyon lényeges megtapasztalni azt, milyen érzés, amikor az ember kimozdul a komfort zónájából és olyan szinten kell teljesítenie, ami a megszokottól eltér, nem csak fizikai, de mentális szinten is”, fogalmazott a célba érkezés utáni percekben a sepsiszentgyörgyi Carsteanu Dombi András.

A Bukovinából érkező csapat úgy vélte, a megmérettetés kihívásainak közösen hatékonyabban eleget lehet tenni, és bár egyéni eredmények után díjaztak mindenkit a szervezők, a csapatok versenye minden esetben igencsak építő jellegűnek hatott.

Családi verseny és leánykérés

Bár az ötévesnél jóval magasabb alsó korhatárt szabtak a szervezők a részvételhez, a legifjabb versenyző mégis alig volt öt esztendős, ugyanis két kisgyerekes család is benevezett a megmérettetésbe, ahol a legifjabbak a szülők segítségével jutottak túl egy-egy nehezebb akadályon. A tavalyihoz képest idén így jóval szélesebb skálán érvényesült a korhatár, a legfiatalabb versenyző mindössze öt, a korelnök pedig 50 éves volt.

A verseny az öt külföldi benevezőnek köszönhetően idén nemzetközi jelleget is kapott, négyen Magyarországról, egy fiú pedig Franciaországból jelentkezett a gladiátor címre. „Rokoni kapcsolatok által jutottam el erre a versenyre, legközelebb azonban tudatosan készülök rá és be is foglalom a naptáramba, hiszen rendkívüli élmény volt. Otthon, Franciaországban is vannak ehhez hasonló programok, és ha össze akarom hasonlítani, ez semmivel sem volt gyengébb, mint amihez szokva vagyok. A hely gyönyörű, minden szinten alkalmas egy ilyen versenyhez, a szervezők hozzáállása lenyűgöző volt, a többi pedig már csak rajtunk, versenyzőkön múlik”, értékelte a párizsi Jean-Yves Couët.

A szervezők örömére egy nem mindennapi eseményre is sor került: az akadálypálya leküzdése után egy ifjú gladiátor úgy döntött, szíve választott amazonjával szeretne túljutni az élet adta akadályokon, így azon nyomban a népes társaság előtt térdet hajtott a lány és a lánykérés feladata előtt. Az ifjú hölgy pillanatnyi meghatottságában nem vett tudomást a gratulációkról, később azonban örömmel mutogatta jeggyűrűjét.

Meglepő gyorsaság az eredményjelzőn

A hölgyek közül Jakab-Benke Hajnalka teljesítette a leggyorsabban a harminc akadállyal tűzdelt hat kilométeres távot, a férfiak mezőnyében is tisztes helyet érdemelt volna a 43,09 perces idejével. A gladiátorok leggladiátorabbja idén is a tavalyi győztes, Török Tihamér lett, 36,46 perces idővel. Elismerésben részesült a népes részvételért a Herbal Team, illetve a benevezett családok is.

A szervezés feladatával második alkalommal is remekül megbirkózó Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ és a ForFun Egyesület munkáját nagyon sok önkéntes szervezet és személy is segítette, többek között a gyergyói hegyimentők, a gyergyószentmiklósi vöröskereszt, a csendőrség, a mentőszolgálat. A sikeres rendezvényen felbuzdulva nem kérdés, hogy jövőre újra feldübörög a Gyilkostónál a gladiátoros csatakiáltás: HÁUUU!

Kapcsolódók

Kimaradt?