Kim Dzsong Unhoz hasonlították Victor Pontát (VIDEÓ)

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorhoz és Nicolea Ceaușescuhoz hasonlították ellenzéki politikusok Victor Ponta miniszterelnököt, aki szombat délután a bukaresti Nemzeti Arénában, a Szociáldemokrata Párt (PSD) közel hetvenezer szimpatizánsa jelenlétében jelentette be – ezúttal ünnepélyes körülmények között – indulását az elnökválasztáson.

A grandománia határait suroló eseményre – amelyet vélhetően nem véletlenül időzítették a politikus 42. születésnapjára –  több mint ezer autóbusz szállította Victor Ponta híveit az ország minden sarkából a fővárosba. Az egykori Augusztus 23. stadiont szinte színűltig töltötte a tömeg.

https://www.youtube.com/watch?v=5p9OIwQ8bO0

Nacionalizmustól fűtött beszédét a szociáldemokrata államfőjelölt arra hegyezte ki, hogy a „románok nagy egyesülését” megvalósító elnök szeretne lenni. Többször utalt arra, hogy négy év múlva ünnepli az ország az 1918-as egyesülés száz éves évfordulóját.

Szónoklatában emlékeztett az erdélyi gyökereire, és többször kijelentette: büszke arra, hogy román, és „a románok” elnöke szeretne lenni. Utalt a Traian Băsescu jelenlegi államfő elleni politikai küzdelmére. „Tíz év alatt falak épültek Romániában, amelyeket most le kell bontanunk” – jelentette ki.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) államfőjelöltje, Elena Udrea Facebook-oldalára posztolt szombat esti bejegyzésében Kim Dzsong Unhoz hasonlította Pontát. Szerinte ugyanis ilyen nagy szabású ünnepséget politikusnak már csak Észak-Koreában szentelnek.

„A kampányeseményt követő külföldiek bizonyára azt hiszik, hogy Romániában visszatért a kommunizmus és a személyi kultusz” – fogalmazott Udrea, aki szerint a PSD nagygyűlésének megszervezése mintegy kétmillió euróba került.

Monica Macovei független államfőjelölt „kis Ceaușescunak” nevezte Facebookon Victor Pontát. Azzal érvelt: csupán a diktátor uralma idején korlátozták úgy a forgalmat az akkori Augusztus 23. stadion környékén, mint ahogyan szombaton, a PSD bukaresti kampányeseménye előtt történt.

Kimaradt?