Startolt a XIII. MIÉRT Akadémia

Ifjúság és sport témában, pénteken startolt a XIII. MIÉRT Akadémia a Nagyvárad melletti Püspökfürdőn. A megnyitón jelen volt Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora, Bodor László, az RMDSZ főtitkár-helyettese, Szabó József, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke és Jakab Adorján, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökhelyettese.

Biró Rozália intézte elsőként szavait a résztvevőkhöz: „Meggyőződésem, hogy a romániai magyar lakosok számára kiemelt fontosságú, hogy a családi értékeket megőrizve ilyen fiatalon szervezetben, MIÉRT-ben és RMDSZ-ben gondolkodtok”.

A RMDSZ Bihar megyei szenátora gondolatmegosztásként három fontos tényezőre hívta fel a jelenlévők figyelmét, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hosszútávon sikeresek legyenek. Elsőként az egészséges önbizalomra világított rá, mert a siker alapja, hogy valaki tisztában legyen képességeivel. A második szükséges elem a csapat, amely attól áll össze, hogy maguk a csapattagok a legjobb tudásuk szerint megalkotják azt. Biró harmadik lépésként a mentor szükségességére hívta fel a figyelmet: „egy dolog hiányzik még a tarsolyotokból: a tapasztalat. Bátran igényeljétek azt a tapasztalatot, amelyet a nálatok idősebb emberek már megszerezték. Meg kell hallgatni a tanácsokat, mérlegelni kell őket, majd meg kell hozni a saját döntéseket”.

„A három tényezőt figyelembe véve gördülékenyebben tudtok érvényesülni. Az, hogy itt vagytok, egy hihetetlen bölcs és felelősségteljes hozzáállás, úgy hiszem, bennetek lelhetjük meg közösségünk jövendőbeli vezetőit” – tette hozzá Biró Rozália.

Bodor László, az RMDSZ főtitkár-helyettese a Magyar Ifjúsági Értekezlet három fő alappillérére irányította a figyelmet, amelyek a nyitottság, partnerség és szakmaiság. „A MIÉRT nyitott arra, hogy lehetőséget biztosítson azon lelkes fiatalok számára, akik életképes vízióikat a valóságban is meg kívánják teremteni” – hangsúlyozta, majd korábbi tapasztalatit felidézve elmondta: „nem volt eddig még olyan Akadémia, amely ne vizionált volna lehetőségeket aktuális társadalmi gondok megoldására”.

Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese ráerősített arra, hogy a MIÉRT a három említett alappillére támaszkodva működik, majd kiemelte: az Akadémia mellett az őszi konferenciasorozatot is erős szakmai alapokra helyezik, nemzet- és ifjúságpolitikai, illetve energetikai témákra építve.

Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese ráerősített arra, hogy a szervezet valóban követi a három pillért. „2013-ban úgy döntöttünk, hogy az őszi konferenciáinkat erős szakmai alapokra helyezzük, ezért nemzetpolitikai, ifjúságpolitikai és energetikai témákra épültek. Idén ezt a szakmaiságot folytatva nemzetpolitikai, nagyvárosi szórvány és vidékfejlesztés lesz az irányadó”.

Szabó József, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke örömmel nyugtázta az Akadémia népszerűségét, illetve a népes érdeklődő közönség jelenlétét. Elmondása szerint büszkeséggel tölti el az, hogy rengeteg aktív tagja van a MIÉRT közel 250 tagszervezetének. A hétvégi program rövid ismertetése után arra bátorította a résztvevőket, hogy ők is járuljanak hozzá meglátásaikkal, véleményükkel a műhelymunkákhoz, majd zárásképpen megjegyezte – „ha mind lelkileg, mind testileg egészséges fiatalokat nevelünk, akkor az erdélyi magyarság 20 év múlva ott lesz, ahol lennie kell”.

Kimaradt?