Hamarosan minden titkunk megtartják az Android-mobilok

Az Android operációs rendszer új verziójából kikerül az a gyári hátsó bejárat, melyen keresztül a Google eddig hozzá tudott férni a felhasználók mobilokon lévő adataihoz, ha azokat a rendőrség vagy más kormányzati szerv kérte. Még maga a Google sem lesz képes kiadni a kormányzatoknak és állami hatóságoknak a felhasználók adatait – írja a hvg.hu.

A Google azután szólalt meg, miután az Apple az iPhone-okon csütörtökön bevezette saját új rendszerét. Ennek értelmében a készülékeken futó iOS 8 a felhasználó által megadott, a készülék feloldására is használható titkos kód beállításakor, a kód felhasználásával titkosítja a mobilon lévő adatokat (fényképeket, e-maileket és hangfelvételeket). A kód ismerete nélkül a titkosítást nem lehet feloldani, így az Apple egyszerűen azt fogja közölni a vállalatot megkereső hatóságokkal, hogy ők maguk sem tudnak hozzáférni az adatokhoz.

Míg az Apple iOS 8 rendszere már elérhető a forgalomban lévő iPhone-okra, a Google közlése szerint az újdonságot tartalmazó Android-verziót októberben adják ki, de persze az, mint mindig, ezúttal is kérdéses, hogy melyik androidos telefonra mikor érkezik meg.

Kimaradt?