Elárvult orangután bébit nevelnek inkubátorban Budapesten

Inkubátorba tették és mesterségesen nevelik a budapesti állatkert munkatársai a legifjabb orangutánt. A kölyök szeptember 4-én született, az őt világra hozó Jambi azonban egy héttel később elpusztult.

Mesterségesen nevelik az inkubátorban fekvő, szeptember 4-én született orangutánbébit a budapesti állatkert munkatársai, mivel anyja, Jambi a szülés után egy héttel elpusztult - olvasható az állatkert honlapján. A kicsi mesterséges nevelését már szeptember 10-én megkezdék, a hímnek bizonyult kölyök pillanatnyilag jól van, bár apróbb nehézségek folyamatosan adódnak.

Az állatgondozók és az állatorvosok most azon dolgoznak, hogy a kölyök állapotát tartósan stabilizálják, és meginduljon a kicsi megnyugtató ütemű súlygyarapodása. Ehhez a legteljesebb nyugalomra van szüksége, éppen ezért jelenleg az állatkerti munkatársak közül is csak azok láthatják, akiknek gondozóként vagy állatorvosként elengedhetetlen szerepük van az ellátásában. A kölyök rendesen eszik, az állatkert bizakodó.

Jambi, az elpusztult anyaállat 16 éves volt. A Chesteri Állatkertben született és 2007 márciusa óta volt az állatkert lakója. Az eltelt hét év során egyszer – 2010. április 4-én – már korábban is világra hozott egy egészséges és életerős kölyköt, Moirát. Az anyaállat pusztulásának oka jelenleg még nem pontosan ismert, a kórszövettani vizsgálatok eredményei későbbre várhatók.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több mint száz éve tartanak orangutánokat kisebb-nagyobb szünetekkel, négy évtizede pedig megszakítás nélkül. Az 1990-es évek eleje óta a népszerű emberszabásúak rendszeresen szaporodnak is Budapesten. Legutóbb 2010 áprilisában és decemberében születtek kis orangutánok. A jelenlegi csapat összesen négy állatból áll. Chuij, a hamburgi születésű, 18 éves hím 2004 óta él Budapesten. Moira, a még növésben lévő nőstény Jambi és Chuij frigyéből született négy évvel ezelőtt. Jula és Lia pedig tavaly tavasszal érkeztek a Müncheni Állatkertből. A négy állatot jelenleg is láthatja a közönség. Az ötödik budapesti orangutánt, az inkubátorban cseperedő kölyök még nem látogatható.

Kimaradt?