A szakszervezeti mozgalom megújulását kéri egy kovásznai tömb

A hazai szakszervezeti mozgalom megújulását és a jelenlegi érdekvédelmi vezetők leváltását szorgalmazza Vasile Neagovici, a Kovászna megyei Testvériség Szakszervezeti Tömb (CNSLR Frăţia) vezetője. Sajtótájékoztatón kifejtette: az országban legtöbb két szakszervezeti szövetségnek kellene működnie ahhoz, hogy hatékonyan képviselhessék az alkalmazottakat.

Le kell váltani az eddigi vezetőket

Az érdekképviseleti vezető úgy véli: hiteles és szakmailag felkészült vezetőkre van szükség a szakszervezetek élén, ehhez azonban le kellene váltani az összes jelenlegi vezetőt, mert 22 év után az érdekvédelemben is megújulásra van szükség. „Kevesebbet kellene beszélnünk és többet cselekednünk, jogászokat, közgazdászokat kellene alkalmazzunk magunk mellé, hogy hatékonyabb legyen a szakszervezeti mozgalom" – fogalmazott Vasile Neagovici.vasile-neagovici1

Hozzátette: voltak kísérletek a szakszervezeti tömbök egyesítésére, amelyek azért hiúsultak meg, mert a jelenlegi vezetők ragaszkodtak a meglévő tisztségükhöz.

A Testvériség Szakszervezeti Tömb (CNSLR Fărţia) háromszéki elnöke arra kérte a Kovászna megyei prefektúrát, hogy hívja össze a társadalmi párbeszéd bizottságot, ahol az érdekvédelmi szervezetek elmondhatják elégedetlenségeiket a munka-törvénykönyvvel kapcsolatosan, amelyet a volt kormány módosított, és ezáltal nehéz anyagi és erkölcsi helyzetbe sodorta a munkavállalókat. Vasile Neagovici leszögezte: akkor szerveznek utcai tüntetéseket, ha a tárgyalások során nem rendeződnek kéréseik.miting-sindicate

Más szakszervezetekkel nem lesz közös megmozdulás

A Testvériség Szakszervezeti Tömb helyi szinten nem szervez több közös tiltakozást más érdekvédelmi szervezetekkel, mivel azok komolytalanok. „Amikor a közalkalmazottak fizetéscsökkentése miatt vonultunk utcára, nagy számban voltak ott az egészségügyi alkalmazottak, bezártuk a pénzügyi hivatalt, miközben a pedagógusok az utca sarkán söröztek, a közigazgatásban dolgozók pedig tévéből követték az eseményeket" – fejtette ki Vasile Neagovici.

A Kovászna megyei prefektúra épületében csütörtökön 14 órakor tartják meg a társadalmi párbeszéd bizottsági gyűlését.

Kimaradt?