Tilos a 3 évesnél fiatalabb kiskorúak gyerekotthonban való elhelyezése

A képviselőház plénuma elfogadta azt a törvénytervezetet, amely javasolja a 3. életévüket be nem töltött gyermekek intézményben való elhelyezésének betiltását.

Az elhelyező központokban végzett felmérések szerint azok a gyerekek, akik életük első három évét ilyen jellegű intézményben töltik, súlyos értelmi fogyatékosságot szenvedhetnek, valamint kommunikációs és kötődési problémáik is kialakulhatnak. Ezek elkerülése érdekében az e korcsoporthoz tartozó gyerekek szociális gondozókhoz kerülnének a most elfogadott törvényjavaslat értemében.

Az Unicef javaslatára megszületett törvénykezdeményezés nyomán 2020-ig kell megszüntetni a jelenlegi állapotot és előnyben részesíteni az otthoni, családon belüli gondozást, mely a gyermek épségben történő fejlődéséhez vezet. Ki kell hangsúlyozni azonban, hogy ez a helyi, szociális szolgáltatásokkal kapcsolatos befektetések növelése révén valósítható meg – közölte a döntés kapcsán Horváth Levente, a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

A javaslat alól kivételt képeznek azok a súlyos fogyatékkal élő kisgyerekek, akik állapotukra való tekintettel mindenképpen intézményi gondozásra szorulnak - fogalmazott az államtitkár.

Kimaradt?