Pénzt utalnak az árvíz okozta károk javítására Székelyföldön

A tartalékalapból támogatja a kormány az árvíz sújtotta településeket összesen 169. 361. 000 lejjel. A kárenyhítésből Kovászna és Hargita megye is részesül, a székelyföldi megyék összesen 9,7 millió lejt kapnak.

„A kormányzás az emberekért, a közösségért van, ez az RMDSZ feladata. Nekünk kormányzati alapokból is kell támogatnunk településeinket, mert a beruházások által könnyebb lesz az életünk, javulnak az emberek és a családok életkörülményei” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes a szerdai kormányülést követően.

A kormány tartalékalapjából kiutalt összegből Hargita megye 7,2 millió lejt kap, amiből több utat és hidat javítanak ki. A megyei tanács ügykezelésében lévő utak és hidak javítására 2,8 millió lejt különítettek el. Munkálatokat végeznek a 132A jelzésű megyei úton, itt kijavítanak egy hidat is. Ugyancsak ebből az összegből a 127A jelzésű megyei út esetében is elvégzik a víz okozta károk orvoslását, három híd kijavításával. A 127-es jelzésű megyei utat is javítják, hasonlóan a 134A jelzésű megyei utat, a 135-ös megyei utat, a 136B megyei utat, több hidat és átereszt.

Ugyanakkor több település is pénzhez jut a károk enyhítésére: Csíkszereda, Kápolnásfalu, Oroszhegy, Gyímesközéplok, Tölgyes, Oklánd, Madéfalva, Homoródalmás, Csíkkozmás, Farkaslaka, Siménfalva.

Kovászna megyének 2.444.000 lejt utalnak ki a kormány rendelkezése szerint, ebből Sepsiszentgyörgyön és Bacon községben fogják orvosolni a víz okozta károkat.

„Fontos, hogy gyorsan kijavítsák a rongálódott útszakaszokat és hidakat, hogy ne romoljon tovább az állaguk, ezért volt fontos nekünk, hogy a kormány mihamarabb elfogadja ezeket az intézkedéseket és a megfelelő pénzösszegeket különítsék el a magyarlakta településeknek is” - nyilatkozta a kormányülést követően Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

Kimaradt?