Leszavazták a polgármesterek pártváltásának engedélyezését

Nem ment át a képviselőházon a polgármesterek pártváltását legalizáló sürgősségi kormányrendelet, az RMDSZ-es képviselők tartózkodtak a szerdai vokson.

Victor Ponta miniszterelnök a sajtónak elmondta, 195 képviselő támogatta a rendeletet és 110 mondott nemet rá, még nyolc szavazatra lett volna szükség ahhoz, hogy rábólinthassanak. Hozzáfűzte, örvend annak, hogy a továbbiakban a képviselőházban nem kell erről tárgyaljanak. A vita a szenátusban folytatódik, ha pedig elfogadják a törvényt, akkor az Alkotmánybíróságon is megtámadható.

Ponta arról is beszélt, számos PDL-s és PNL-s polgármester és tanácsos váltott már pártot, így nem is érti, az ellenzék miért tiltakozik a javaslat ellen, amikor maguk is éltek a jgszabály adta lehetőséggel az elmúlt napokban.

Liviu Dragnea kormányfő-helyettes az RMDSZ-es képviselők tartózkodásáról kijelentette, elvárták volna a támogatásukat, hiszen közösen kormányoznak. 

Mint arról korábban írtunk, Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azért fordult az Országos Korrupcióellenes Igazgatósághoz (DNA), mert szerinte Dragnea hivatali visszaélést követett el a helyi választottak migrációját lehetővé tevő sürgősségi kormányrendelet beterjesztésével. Múlt pénteken a DNA vizsgálatot nyitott Johannis feljelentése nyomán tisztességtelen előnyök megszerzéséért folytatott hivatali visszaélés miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?