Életfogytiglanra ítélt gyilkosnak engedélyezték az eutanáziát

Belgiumban 12 évvel ezelőtt fogadták el az eutanáziáról szóló törvényt, azóta ez az első olyan bírói döntés, amely egy elítélt számára engedélyezi az önként vállalt halált. Az 52 éves Van Den Bleeken csaknem harminc éve ül már börtönben.

Egy csaknem harminc éve börtönben lévő, életfogytiglani büntetését töltő gyilkosnak és többszörös erőszaktevőnek engedélyezték Belgiumban, hogy élhessen az orvosi eutanázia lehetőségével.

Frank Van Den Bleeken, aki gyilkosságért és nemi erőszakért került börtönbe, azzal érvelt, hogy nem tud változtatni erőszakos szexuális viselkedésén, elviselhetetlen lelki szenvedésen megy át a börtönben, ezért élni akar azzal a jogával, hogy a rá váró további mentális gyötrelmeknek az orvosi segítséggel végzett eutanázia vessen véget.

Az elítélt ügyvédje, Jos Vander Velpen a VRT belga állami televíziónak arról beszélt hétfőn, hogy ügyfelét az elmúlt évek során számos orvos és pszichiáter megvizsgálta, és mind arra a megállapításra jutottak, hogy a férfi "elviselhetetlenül szenved". 

Belgiumban 12 évvel ezelőtt fogadták el az eutanáziáról szóló törvényt, azóta ez az első olyan bírói döntés, amely egy elítélt számára engedélyezi az önként vállalt halált.

A férfi eutanázia iránti kérelme a belga igazságügyi minisztérium beleegyezésétől függött. Belgiumban, akárcsak az Európai Unió többi országában, nincs halálbüntetés.

Az 52 éves Van Den Bleeken csaknem harminc éve ül már börtönben. Az elítélt többek között arra hivatkozott, hogy állapotát Belgiumban nem tudják kezelni, ezért inkább választja a halált. "Ha az ember szexuális bűncselekményt követ el, segíteni kell neki, hogy kezelni tudja azt. Az, hogy bezárják, senkin sem segít: sem az egyénen, sem a társadalmon, és az áldozatokon sem" - mondta a bűnöző egy televíziós dokumentumfilmben. 

Kimaradt?