TÖRVÉNYTÁR: Továbbtanulási lehetőség érettségi nélkül

A maszol is beszámolt arról az oktatásügyi miniszteri rendeletről, amely lehetővé teszi a továbbtanulást, középiskolai végzettséggel, érettségi nélkül, egy újonnan bevezetett oktatási forma keretében. Az alábbiakban részletesebben kívánom ismertetni az említett jogszabály (Ordinul Ministrului Educației Naționale nr. 4542/2014, megjelent a Hivatalos Közlöny szeptember 9-ki, 663. számában) által elfogadott módszertani keretet (metodologia de cadru) a 2014-2015 tanévben, az akkreditált főiskolák keretében, kollégiumi szinten létrehozandó nem egyetemi szinten működő tanintézetek megszervezéséről és működéséről. 

Ezek a kollégiumok, egy igazgató által vezetett, jogi személyiség nélküli, harmadfokú  tanintézetek lesznek, működési szabályzatukat azok az akkreditált főiskolák állapítják meg, amelyeknek keretében fognak működni. Létesítésük kezdeményezése a főiskola Szenátusának hatásköre az intézmény Ügyvezető Tanácsa (Consiliul de Administrție) javaslata alapján.

A kollégiumokat csak kötelező látogatási rendszerben lehet létrehozni, céljuk képesítést biztosítani 5-ős szinten* olyan szakmák/foglalkozások terén melyeket a jövőben elkészítendő a Képesítések Országos Regiszterében (Registrul Național al Calificărilor – RNC) fognak nyilvántartani. Amíg a Regiszter nem készül el a kollégiumok a középiskolai oktatás utáni iskolák számára érvényes katalógusban foglalt szakmák/foglalkozások képesítésére szakosodhatnak.

A harmadfokú, nem egyetemi szintű oktatás tanideje 1-3 év, attól függően mennyire sokszínű (komplex) szakmára képesít fel és hány kreditpont elnyerésével jár. Csak olyan szakmák/foglalkozások képesítésére lehet létrehozni, amelyek megfelelnek az új tanintézetet megszervező főiskola akkreditálásában foglalt 6 szintű* szakterületeknek. A 2014-2015 tanévben a kollégiumok működéséhez szükséges pénzügyi forrásokat teljes egészében a diákok által befizetendő tandíjból kell fedezni.

A felvételi és a tandíj nagyságát a főiskola Ügyvezető Tanácsa javaslata alapján az egyetemi Szenátus állapítja meg. Ezeknek értékét a tanügyi tervel (planul de școlatizare) együtt a főiskola hirdető tábláján kell az érdekeltek tudomására hozni. A kollégiumok javaslata alapján a tanintézetet létrehozó főiskola saját felvételi rendszert állapít meg figyelembe véve az Oktatásügyi Minisztérium által a középiskolai oktatás utáni iskolák számára elfogadott felvételi kritériumokat (lásd Ordinul ministrului nr. 5.346/2011).

Azok a főiskolák melyek a fent ismertetett szabályok alapján harmadfokú, nem egyetemi szintű oktatási intézeteket/kollégiumokat kívánnak létrehozni a 2014-2015 tanévben, október 20-ig fel kell terjesszék ez irányú javaslataikat az Oktatásügyi Minisztériumhoz. A javaslatnak tartalmaznia kell a tanügyi tervet, milyen szakmák/foglalkozások és hány diák számára kívánnak képesítést adni. A minisztérium a javaslatok alapján dönti el és rendelet formájában engedélyezi az újonnan létrehozandó tanintézetet.

*A 2013 évi, 918 sz. Kormányhatározat fogadja el a Romániában használatos 8 képesítési szintet (nivel de calificare). Az 5 szintű képesítés elnyeréséhez szükséges középiskola utáni oktatási intézetben nyert diploma, a 6 szintű feltétele egyetemen/főiskolán szerzett oklevél (diploma de licență).

  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?