Elmaradt vízügyi munkálatokat folytatnak Bihar megyében

Jó hírekkel szolgált pénteken Pásztor Sándor vízügyi államtitkár nagyváradi sajtótájékozatóján: több, évekkel ezelőtt félbemaradt vízügyi és árvízvédelmi munkálat folytatását jelentette be. Mint elmondta, idén összesen körülbelül 20 millió lej érkezik Bihar megyébe.

A váradiaknak talán egyik legfontosabb hír, hogy folytatják a Sebes-Körös partjának rendbetételét a Garasos-híd és a főtéri híd közötti szakaszon. A munkálatok 2012-ben, kormányváltás után szakadtak félbe, idén adósságtörlesztésre már sikerült 1,7 millió lejt elkülöníteni, az augustusi költségvetésmódosításkor pedig újabb 3,2 millió lejt kaptak a munkálatra.

A Körös-parton egyébként már dolgoznak a gépek, ott a folyópartot teszik rendbe, megerősítik a partot, 270 méternyi lépcsősort készítenek el és kiépítik a sétányokat. Az államtitkár elmondta, még tárgyalnia kell Ilie Bolojan váradi polgármesterrel a munkálatokról, hiszen a híd mellé mélygarázst tervez az önkormányzat ezért elképzelhető, hogy amiatt nem tudják elkészíteni a partszakaszt.

Uniós támogatásból oldják meg a Páris-patak befedését, és a Kösmő-patakon végzendő munkálatokat. Előbbire, mely a város utolsó szennyező vize, mintegy nyolcmillió lej, utóbbira, mely Hegyközpályiból indul és Paptamásinál folyik bele a Berettyóba, mintegy hétmillió lej támogatás érkezik a Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Programon keresztül, a tervek szerint jövő év októberére-novemberre befejezik a munkát.

A korbesdi víztározónál is folytathatják az egy hónappal ezelőtt megkezdett munkát, akkor hárommillió lejt kaptak, és kilenc méter magasra építették fel a tározót, most újabb kétmillió lej jut a munka folytatására. Az államtitkár elmondta, hogy mivel a tározó piramis alakú, ebből az összegből újabb hat méterrel emelik a falakat, így a tározó 500 ezer köbméter vizet tud majd befogadni. Reményei szerint jövőre befejezhetik az idén két év szünet után újrakezdett tározót, melynek falait összesen 24 méter magasra tervezték.

Szintén két évvel ezelőtt érkezett 1,5 millió lej a Belényest átszelő Nimăieşti patak rendbetételére, a 15 kilométer hosszú pataknak többek között megerősítik a partját, Belényes központjában pedig – Nagyváradhoz hasonlóan – sétányokat alakítanak majd ki. Befejezheitk Gyepesd környékén is a vízügyi munálatokat, erre 150 ezer lejt különítettek el. A két uniós támogatásssal megvalósuló munka kivételével a felsoroltakkal december 15-éig kell elkészülniük a kivitelezőknek.

Kimaradt?